Bildet: Grant Wood American Gothic (1930)

Norske journalister som VGs Anders Giæver har besøkt USA haugevis av ganger. Men de forstår likevel ikke hva som foregår. Det later til å være en sperre. Så langt, men ikke lenger. Giæver har truffet hyggelige mennesker. De har invitert ham inn, vist ham og kollegene gjestfrihet. Men det stopper der. Giæver forstår ikke hva det er som får Trump-folkets hjerte til å banke.

Så hvordan klarte han det?

«Trumps supportere tar ham seriøst, men ikke bokstavelig. Den politiske klassen som inkluderer kommentatorer og journalister tar ham bokstavelig, men ikke seriøst», skrev Salena Zito som selv er kommentator og som har vært politiker, i The Atlantic tidligere i høst.

Jeg føler meg truffet av den. Den største kritikken man kan rette mot mediene etter denne høsten er at vi altfor ukritisk lot Trump bli stjernen i sitt eget Reality Show. Og det er en rolle han behersker til fulle; den, uforutsigbare, sjarmerende bad boy-deltageren som vinner avstemningen til slutt fordi han henvender seg til seerne og ikke de andre deltagerne.

Egentlig er dette en gedigen innrømmelse av eget nederlag som journalist. Hvorfor klarer ikke journalistene å ta ham seriøst? Fordi de ikke vil forstå konteksten. Konteksten er deres egen front mot Trump. Det er direkte latterlig-pinlig når Giæver skriver at det var Trump som hadde regien for sitt eget Reality Show. Mediene brukte alt de kunne mot ham, og det var ikke lite. De klippet og limte sammen. Etterhvert ble agendaen så åpenlys at angrepene prellet av. Så dro de frem tyngre skyts. Først kritikken av Goldstar-foreldrene, deretter Hollywood-access-vidoen. De skulle ha felt en okse. Men Trump ble bare ør. Han må ha sovet dårlig og tweetet kl 0300 om morgenen. Da satt New York Times klare.

De brukte hans temperament mot ham. Kalte ham unhinged og temperamentally unfit. I mine ører lød dette som mobbing, fordi det bar preg av å være utpsyking. Trump må ha en psyke av stål. Hillary derimot er svak og lider trolig av noe. Mediene unnlot å bore i hennes helse, selv når det var åpenbart at hun feiler noe. USA holdt på å få en korrupt president, med en serie-filandrer i baksetet som the real power behind the throne.

Hvis man skal bli sykepleierske bør man ha empati. Hvis man skal være journalist må man være villig til å gå inn i andres forestillingsverden, se deres perspektiv. Man må ha vilje og evne til innlevelse. Giæver klarer ikke det. Han klarer bare se at Bernie er hyggelig. Det holder ikke.

Det var millioner som Ernie. På Fox sier de nå at Trump var en Rorschach-test for alle. Hvordan du reagerer og tolker sier mye om hvem du er.

Hva skal man si om norske mediers tolkning? Hva sier den om deres psyke?

 

http://www.vg.no/nyheter/meninger/usas-presidentvalg-2016/frigjoeringsdag-i-trumps-amerika/a/23843383/