Flemming Rose, kultur – og debatt-redaktøren som satte på de berømte Muhammed-karikaturene 30. september 2005, har vært underlagt restriksjoner av ledelsene for JP/Politikens Hus som etter hvert ble så inngripende at han ikke kunne leve med dem, men valgte å slutte, etter 16 år i avisen.

I en ny bok forteller Rose historien om det indre liv på Jyllands-Posten. Det faller ikke ut til avisens fordel. Jyllands-Posten ble omgjort til en festning etter at karikaturestriden ble gjort til en prøve på om Danmark og Vesten våget å forsvare ytringsfriheten. Dnmark sto fast og utad gjorde også Flemming Rose det. Men innad var det en annen historie og det er den Rose nå forteller i boken «De besatte» (tittelen er hentet fra en av Dostojevskijs mest berømte romaner)

»Min bog er historien om, hvordan en gruppe jihadister får en stor medieorganisation til at vende sig mod sig selv,« siger Flemming Rose til Weekendavisen.

Det virker som om karikaturene og truslene har gått ledelsen til hodet. De har mistet besinnelsen og balansen. Rose var personlig venn med styreformann Jørgen Ejbøl. Det hjalp ikke.

Man skulle tro at ledelsen ville bli mer avslappet med tiden. Danmark ga ikke etter. Jyllands-Posten har aldri beklaget at de trykket tegningene. Avisen er i beredskap, men politiet har lykkes å avverge angrep.

Likevel forsøkte Ejbøl å forhindre utgivelsen av Roses forrige bok Hymne til friheden ( også norsk utgave).

Rose har vært etterspurt i såvel danske som internasjonale medier, og selvfølgelig da i konteksten av ytringsfrihet og karikaturstriden. Men ledelsen har ikke tålt at Rose opptrer i sammenhenger som kunne gi uforutsigbare konsekvenser, og har i ettertid latt vreden gå ut over Rose på en for ham ydmykende måte.

Han fortæller også om et arrangement, som Flemming Rose deltager i sammen med komikeren Frank Hvam. Komikeren gør grin med, at Flemming Rose beskyldes for at være Mossad-agant og beder ham i spøg om at dokumentere, at han ikke er jøde. Efter det ringer Jørgen Ejbøl til Flemming Rose. Han er ikke glad for det komiske optrin og kalder Flemming Rose »dybt illoyal«. som Flemming Rose fortæller det i Weekendavisen:

»Hvad fanden er meningen? Hvorfor stiller du op sammen med en totalt ligegyldig komiker og laver grin med det hele? Situationen er dybt alvorlig. Hvad er det for noget pis? Skulle det være morsomt, om du er omskåret eller ej, jeg fatter ikke, at du kan sige ja til sådan noget og svarer på den slags spørgsmål. Du er dybt illoyal.«

I mai 2011, dvs seks år etter striden, skriver styreformann Ejbøl til konsernsjef Lars Munch. Resultatet blir en såkalt «håndfæsting» som Rose får seg forelagt. Han blir pålagt munnkurv.

»Virksomheden er i en helt ekstraordinær situation,« står der blandt andet. »Sikkerheden vil altid veje tungest. Menneskeliv er vigtigere end principper.« Derpå en forbudsliste:
1. Ingen deltagelse i radio- og tv-programmer, nationalt og internationalt.
2. Ingen deltagelse i foredragsvirksomhed eller seminarer, nationalt og internationalt.
3. Afholder sig fra at kommentere religiøse spørgsmål.
4. Afholder sig fra at behandle OIC, Den islamiske Konference.
5. Afholder sig fra at kommentere tegningerne.«

Reglene oser av mistillit. De røper at avisen ikke stoler på Rose. De tror ikke han kan vurdere situasjonen og si de riktige tingene. En slik mistillit kan ingen voksen person leve med.

Reglene var i virkeligheten en umyndiggjøring av Rose.

Mistilliten førte også til opptrinn, som da Jacob Machangama skulle få Jyllands-Postens ytringsfrihetspris. Den samme Ejbøl eksploderte foran Rose og forlangte at hans PET-livvakter ikke måtte vise seg på delingen. En annen som kun kan bevege seg med livvakter, Naser Khader, fikk samme beskjed.

De menneskene som er truet av islamistene, er altså blitt problemet. Det er de som må underlegges restriksjoner som gjør at de ikke synes.

 

http://www.b.dk/nationalt/flemming-rose-de-tvang-mig-til-ikke-at-udtale-mig-om-muhammed-krisen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.