Svenska Akademin har utsatt kunngjøringen av Nobelprisen i litteratur med en uke. De skylder på kalenderen, men svenske kilder sier det er intern uenighet.

Det kan være fordi prisvinneren er omstridt. Den syrisk-franske poeten og essayisten Adonis nevnes. Hvis han er vinneren må nok Akademin forberede seg på storm. Også for politiske myndigheter vil det være en vanskelig pris.

Først i våres fordømte Akademin fatwaen mot Salman Rushdie. Den svenske kvernen maler langsomt.

Det svenske establishment har store problemer med å ta inn over seg islams voldelige natur. Det er den Adonis skriver om. Sverige har selv dyrket en establishment-islam som vil gå amok hvis Adonis er prisvinner.

Jon Fosse nevnes også som en mulig kandidat. Han er kvalifisert, men Akademin tar mange andre hensyn: kulturelle og geografiske, og sikkert også kjønnspolitiske. Hvordan regnestykket ser ut, kan man bare gjette om.

Solum forlag utga i år Islam og vold av Adonis. Det er en must-read bok for alle som er interessert i islam.

 

http://jyllands-posten.dk/kultur/litteratur/ECE9071085/rygter-taler-om-dyb-uenighed-om-nobels-litteraturpris/