For å unngå kaoset på Storskog fra ifjor vinter, så har regjeringen bestemt at et nytt 200 meter gjerde skal settes opp. I den forbindelse pipler det fram en innrømmelse fra politimester Ellen Katrine Hætta. Ifjor sa hun at «situasjonen er ganske ekstrem».

– Det var viktig for oss å ikke eskalere situasjonen, fortelle omverdenen om hvor kaotisk situasjonen faktisk var, innrømmer politimesteren i dag.

Hvorfor det? Hvordan kunne en sannferdig beskrivelse av asylsøkerkaoset ved Storskog kunne eskalere situasjonen? Og hvilken situasjon er det politimesteren sikter til? Mener hun at det ville ha kommet flere asylsøkere via Russland hvis hun hadde sagt at det var kaotisk? Mener hun det kunne blitt en russisk invasjon mens de norske grensevaktene var opptatte med å hive sykler i containere, fylle ut skjemaer og finne frem tusenvis med ekstra votter, sokker og luer til de blåfrosne sykkelmigrantene? Eller er det Norges befolkning som ikke hadde hatt godt av å høre hvor kaotisk det var?

Av en eller annen grunn så holder jeg en knapp på den siste der.

Arbeiderpartipolitiker Rune Rafaelsen synes gjerdet er «umusikalsk»:

– For meg er det umusikalsk at Norge nå tar initiativ til å bygge et gjerde på 200 meter som ingen forstår, og jeg kan ikke se noen praktisk nytte av det. Det er symbolpolitikk, men jeg ser ingen rasjonelle grunner for å gå i gang med en slik bygging, sier lokalpolitikeren Rune Rafaelsen som i flere tiår har jobbet for å sikre de gode relasjonene som er utviklet mellom russere og nordmenn i nord.

Vi antar at Rafaelsen ikke fikk med seg hva som skjedde i fjor vinter. Det hadde nok vært bedre om politimesteren hadde orientert om kaoset i første omgang slik at også lokalpolitikerne hadde forstått nytten og poenget med det nye gjerdet.

Totalprisen for gjerdet er 4 millioner kroner. Hvis det kan hindre en håndfull migranter i å snike seg inn i landet så har det allerede vært en lønnsom investering.

TV2