Nytt

Tirsdag morgen ble tre menn pågrepet ved tre ulike asylmottak i Schleswig-Holstein i Tyskland. Ett av dem i Reinfeld, en halvtimes kjøretur fra fergeterminalen i Travemûnde hvor man enkelt kan komme seg til Trelleborg i Sverige, rett ved E47 Lübeck-Helsingborg. Jeg nevner dette fordi for mange navlebeskuende nordmenn  er  Schleswig-Holstein «nedi Tyskland et sted». Nei det er ikke det. Det er første smak av det store Europeiske kontinentet når du beveger deg sørover gjennom Danmark og Sverige. Det er rett utenfor inngangsdøren vår.

En av de pågrepne mennene er en enslig mindreårig asylsøker, eller et barn som 17-åringer ofte omtales som når UNICEF og Redd Barna får snakke uten motforestillinger. I følge Bild skal han ha fått opplæring i våpenbruk av IS i Raqqa så sent som i slutten av september i fjor. Den andre var 18, og sistemann 26. Alle trent av IS. Alle sendt til Europa med blodige mål for øyet. De har i følge politiet bodd i kommunalt drevne asylmottak siden ankomsten.

Den tyske innenriksministeren Thomas de Maiziere fortalte under en pressekonferanse senere på dagen at alle tre hadde vært i politiets søkelys i flere måneder og antas å ha forbindelser til terroristene som sto bak seks aksjoner i Paris fredag 13. november i fjor da 130 uskyldige mennesker ble myrdet, hvorav 80 inne på konsertarenaen Bataclan. Alle tre skal ha reist fra Syria i november i fjor og brukt det samme smuglernettverket og de samme passforfalskerne som Paris-terroristene.

Det var en stor spesialtrent politistyrke fra GSG9 som sto bak pågripelsene som ble gjennomført etter at myndighetene fattet mistanke om at de var involvert i en nær forestående terroraksjon. Noen konkrete terrorplaner opplyste innenriksministeren imidlertid ikke om.

Tanken på at IS skal ha sovende terrorceller bestående av blant andre mindreårige asylsøkere bosatt på asylmottak rundt i Europa er urovekkende, for å si det forsiktig. Når vi også vet at det finnes store våpenlagre strategisk plassert bare noen steinkast fra enkelte moskeer, så kan man miste nattesøvn av mindre. Forrige uke ble et terrorangrep mot en jernbanestasjon i Frankrike avverget da politiet klarte å sprenge en terrorcelle. Samtidig kunngjorde Frankrikes statsminister Manuel Valls at fransk etterretning har 15.000 personer som står i fare for å bli radikalisert på sin radar. Femten TUSEN! Han avsluttet, ikke veldig beroligende med å si; «Det vil komme nye angrep, det vil bli flere uskyldige ofre. Det er min jobb å fortelle sannheten til det franske folket.»

Jeg vet ærlig talt ikke hvem nordmenn tenker på når vi hører om noen blant oss som radikalisert. Tenker vi på Arfan Bhatti, eller kanskje Ubaydullah Hussain fra Profetens Ummah? Jeg tror ikke veldig mange av oss mister nattesøvn av de to. Når franskmenn hører om noen som er radikalisert tenker de kanskje på tunisisk fødte Mohamed Lahouaiej-Bouhlet som bodde i Nice og plutselig en dag dro til nabobyen Saint-Laurent-du-Var og skaffet seg en lastebil . 14 juli – på Frankrikes nasjonaldag – svinger han klokken 2230 i full fart inn på velkjente Promenade des Anglais og stopper ikke før fem minutter senere. Da har han drept 86 festglade mennesker, blant dem minst 30 muslimer og skadet 434. Tanken på at det snart kan finnes 15.000 andre i Frankrike som er villig til å gjøre noe lignende er nesten ikke til å holde ut.

Her hjemme er media mest opptatt av at bloggeren «fotballfrue» har fått barn, at det norske fotball-landslaget har tapt enda en kamp, at det kommer en oppfølger til 50 Shades og at iPhone 7 har kommet.  Si meg, er vi en nasjon med søvngjengere?

Du mener, det kan ikke være sant,
så onde kan ikke mennesker være.
Der fins da vel skikkelig folk iblandt?
Bror, du har ennu meget å lære!