Sakset/Fra hofta

I den nyeste utgaven av IS-magasinet Dabiq overlates lite til fantasien. Det kan se ut som terrororganisasjonens strateger har slått sammen de gamle slagordene til REMA og Nike. «Det enkle er ofte det beste» og «Just do it.» Den nyeste utgaven  kom 31.juli og har tittelen «Knus korset». Her oppfordrer de sine tilhengere, og særlig de som allerede befinner seg «bak fiendens linjer», til ikke å reise til Syria, men heller spre panikk og død i sine hjemland.

Dabiq publiseres på darkweb, men magasinet er relativt enkelt tilgjengelig på nett. I den nyeste utgaven oppfordrer de på nytt sine tilhengere til å gjennomføre spontane aksjoner i Europa. «Ikke legg innviklede planer», er rådet. Det enkle er ofte det beste som vi vet. «Gjør det enkelt og effektivt. Om du kan få tak i våpen så gjør du det, og bruk det så snart du kan.» Just do it! «Bruk det på et sted du skaper mest mulig panikk, og dreper flest mulig vantro» står det i artikkelen ifølge Expressen.

Tilhengerne forklares at om de ikke har anledning til å verve seg og kjempe i Syria og Irak, så er de «velsignet med muligheten til å tjene et langt større kall enn å leve blant muslimer.» Siden de allerede oppholder seg bak fiendens linjer, i sitt hjemland, må de sørge for at de «vantros blod skal flyte» der de er. Det er obligatorisk for enhver som følger IS.

Jeg kjenner det er ubehagelig bare å skrive om det. Dette er ikke hemmelige ordre. Det ligger i dagen for alle som vil lese det.

Robert Egnell är professor och chef för institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap vid Försvarshögskolan.

– Det här är inga hemliga instruktioner till terrorceller. Det är en öppen kommunikation som de vill att vi ska se och är en del av deras strategi, att skapa skräck, skapa osäkerhet och konflikt, säger han.

Enligt Säpo har 300 personer från Sverige värvats till Islamiska staten i Syrien och Irak sedan sommaren 2012. Cirka 150 har återvänt enligt Säpo.

Til tross for at IS er så voldelige og hensynsløse at selv Al-Qaida fordømmer dem, til tross for at de sier rett ut og viser at de er i krig med Europa og henretter uskyldige mennesker på åpen gate, virker det som om alvoret i situasjonen ikke synker inn hos mange i vesten.

Da Frankrike strammet grepet etter Paris-terroren tok det ikke mange dager før velmente(?) organisasjoner kritiserte myndighetene for å sette menneskerettighetene til side fordi politiet hadde aksjonert mot personer som viste seg å være uskyldige.

En kjent advokat fikk masse oppmerksomhet på at han mente landet var blitt en politistat, der det grunnleggende rettsprinsippet om at man er uskyldig inntil det motsatte er bevist, var satt til side.

– Frankrike i dag er en politistat. Den franske regjeringen har gitt fra seg all makt til politiet, uten hensyn til borgernes grunnleggende friheter. Jeg mener Stoltenberg statuerte et veldig godt eksempel. Hans svar etter Anders Behring Breivik utførte terrorangrepene 22. juli var å oppfordre til mer demokrati og mer toleranse. Det er en ideologisk seier til terroristene når vi i Frankrike svarer med et samfunn som ligner på terroristenes totalitære verdenssyn, sier advokat Jean-Jacques Gandini til VG.

Han ønsket rosetog og allsang. Etter massakren i Nice ble han stille.

Mange frykter for at man i vesten skal innføre Israels strenge sikkerhetsrutiner. Jeg forstår at det er uvant for alle som tar for gitt at man kan gå hvor man vil, gjøre hva man vil, og si hva man vil når som helst. Dette er friheter og privilegier vi i vesten har vært velsignet med i en årrekke, og mer eller mindre tatt for gitt. Den liberale delen av meg stritter imot innstramminger.

Det er de færreste av oss som ønsker å bli ransaket av vakter på vei inn til et kjøpesenter eller bibliotek. Vi skvetter når vi ser bevæpnet politi på togstasjonen og begeistres neppe over tanken om at alle våre bevegelser, innfall og nettsøk overvåkes.

Men har vi noe valg?