Gjesteskribent

For nylig forlød det fra landets gymnasier, at man nu vil sætte en stopper for såkaldt sexmobning. Ikke mere noget med at tage intime billeder af skolens piger og hænge dem ud i skolebladet. God nyhed, ikke? Men også en absurd nyhed. For hvorfor er det overhovedet kommet så vidt, at blomsten af Danmarks mandlige ungdom opfører sig som barbarer over for pigerne? Og hvordan kan det være, at gymnasierne først vågner op nu?

Skolelederne, som f.eks. rektor på Ordrup gymnasium, har været hurtige til at udnævne de sociale medier som skurken. Den sædvanlige skurk.

Men gymnasielederne gør sig sagen alt for let.

I stedet for at tørre det hele af på de sociale medier, skulle skolelederne begynde at se sig selv i spejlet. For deres egen slatne tolerance-stil bærer en stor del af ansvaret for, at en ny, primitiv råhed møder de håbefulde 1.g’ere, når de går ind af døren til gymnasiet.

Lad os lige repetere nogle af de ting, der går i svang på gymnasierne selv. Ikke på de sociale medier.

I 2009 arrangerede Frederiksborg Gymnasium en konkurrence for de nye 1.g’ere under overskriften «Scor en sut og vind en kasse øl«. Hvis man var så heldig at score en ”sut”, altså en 1.g’er, fik man en præmie af skolen.

I 2005 blev 1. g’ere fra Gladsaxe Gymnasium på en skattejagt på første skoledag presset af de ældre elever til at tage tøjet af, hvilket skolens rektor over i medierne betegnede som «harmløst».

Og i 2007 skulle 1.g’ pigerne på Silkeborg Gymnasium strippe i en konkurrence om at opnå de bedste kantineborde. Her fungerede gymnasiets lærere som dommere (!).

I 2013 var der på Boruphøj Gymnasium i Ballerup en konkurrence for 1.g’erne, hvor pigerne foran hele skolen, herunder lærerkorpset, skulle fjerne deres make-up, hvorefter de piger, der ikke længere var attraktive nok, blev stemt ud. De resterende skulle vende bagdelen til publikum; herefter vurderede drengene – ud fra øjemål – om pigernes bagdele var for store. Afslutningsvist skulle pigerne give drengene en lapdance og spise en banan. I 2015 var konkurrence ændret en smule. Nu skulle pigerne kun slikke cremen af en Oreo-kiks og knappe drengenes skjorter op med bind for øjnene.

Avanceret, ikke?

To ting er fælles alle disse lumre, tåkrummende platheder.

  1. De reducerer pigerne til kønsgenstande.
  2. De løber af stablen ikke alene med rektors velsignelse, men ofte mens han eller hun er tilstede.

Dér sidder han nede og hoster sine hø-hø, mens pigerne i 1.g oppe på scenen presses til at reducere sig selv til kødklumper på et kødmarked. Situationen er latterlig, for halvgamle nisser, der smisker for ungdommen, er altid latterlige. Men situationen afslører også, hvor svage ledere vores gymnasier åbenbart er belastet med.

Det er nemlig karakteristisk, at alle disse primitive intro-ritualer i første omgang er blevet accepteret af rektorerne som enten ”harmløse”, ”uskyldige” eller ”uskadelige”. Det er først, når offentligheden reagerer med forargelse, at rektorerne begynder at vågne op. En smule.

Tag f.eks. sagen fra 2012, hvor det kom frem, at der var blevet vist en sex-video med en dreng fra 3.g ved morgensamlingen på Gammel Hellerup Gymnasium (af alle steder!). I første omgang kunne rektor ikke rigtig finde ud af, om episoden overhovedet skulle have konsekvenser. Først da de offentlige reaktioner kom, tog han sig sammen og ændrede linje.

Eller tag sagen med «Scor en sut og vind en kasse øl». Her tog rektor konkurrencen i forsvar og mere end antydede at kritikerne var snerper.

Der er et stort skridt fra de kvindenedgørende intro-ritualer til den regulære sexmobning. Men ånden er den samme. At piger først og fremmest er sexobjekter og med fuld ret kan behandles som sådan.

Hvordan kan man i grunden undre sig over, at unge tænker sådan, når gymnasierne selv giver bolden op ved at lyse ovennævnte intro-ritualer i kuld og køn?

Det er med vilje, at jeg fremhæver pigerne. For selv om drengene også hænges ud, så er det nu engang pigerne det især går ud over, når alle normer droppes mellem kønnene.

Piger i den alder, hvor de er allermest selvusikre, sarte og uvisse om, hvordan de skal gebærde sig som kvinder, oplæres i at det vigtigste er, hvor lækre de er i drengenes umodne øjne.

Og de, der lader det gå i svang, er nogle gamle progressive rektorer, der sikkert flinkt messede med på rødstrømpernes slogans i 70’erne. Nu giver de bolden op til en adfærd, der er langt mere kvindenedladende, end noget man så før rødstrømpeoprøret.

Fortidens gamle, strenge, tilknappede rektorer, som vor tids gymnasierektorer sikkert foragtede som unge, viste i virkeligheden unge kvinder langt større respekt end vores tid antiautoritære skoleledere. For de forlangte at unge mænd opførte sig høvisk overfor det andet køn.

Fuldstændig oldnordisk. Men for en pige langt mere behageligt end at presses til at danse lapdance foran rektor.