Franske aviser vil ikke lenger publisere navn og bilde på jihad-terroristene. Le Monde og La Croix vil slutte å vise bilder, mens Europe 1 radio ikke vil bruke navnene deres.

Le Monde har lagt seg fullstendig på ryggen. I gårsdagens lederkommentar i avisen tar man for seg terrorangrepene, at folk kaller det for borgerkrig og at terroren sikter seg inn mot en religiøs borgerkrig. De ender opp med en håpløs og desperat påminnelse: Glem aldri at jihadistene dreper mange fler muslimer enn ikke-muslimer.

«Ne jamais oublier que les djihadistes tuent beaucoup plus de musulmans que de non-musulmans.»

I et katolsk land hvor en prest har fått hodet skåret av i et jihadangrep, vil denne meldingen falle for døve ører. Le Monde er redde for hatet. Det vil bli stadig vanskeligere å ikke la seg friste til å hate, mener de. Etter Nice-angrepet tok de en redaksjonell beslutning: De vil ikke lenger publisere bilder av terroristene. De sier det er for å unngå «den glorifiserende effekten». Som om jihad dreide seg om markedsføring og forherligelse av drapsmenn.

Å tro at man vil bli kvitt problemet ved å slutte å vise navn og ansikter er å begrave hodet dypt i sanden. Tror man at det vil hjelpe at jihad-terroristene nå blir navn- og ansiktsløse? Der hvor mediene utelater fyller folk de blanke bildene med egen fantasi. Risikoen for å bygge opp et enda større hat hvis alt man kan henge terroren på blir «islam» eller «muslimer» er overhengende. Da slutter folk å se på terroristene som individer. Ikke alle gjør det nå, men hverken terroren eller hatet vil bli noe mindre av å forsøke å skjule hvem som står bak.

Selvsensur er ikke noe nytt i franske medier. De franske forstedene hadde så mange bilbranner at avisene sluttet å rapportere det. Voldtekter også. Ingen av delene ble borte selv om mange nå ikke lenger tenker noe særlig på det fordi påminnelsene uteblir. Avisene mente at rapportering av bilbrannene ble sett på som en konkurransestatistikk av de revirmerkende unge muslimske guttene i ghettoene. Men problemet forsvant ikke. Mens Storbritannias bilbranner har sunket bratt, har man ikke hatt den samme suksessen i Frankrike. Selvsensuren fungerte ikke.

201411_incendies_voitures (1)

Det er kanskje bare blitt litt færre biler å sette fyr på i forstedene?

Det er lett å se hvordan den sosialistiske avisen Le Monde tenker. I et misforstått forsøk på å roe det hele ned, innfører de sensur. Hvis folk ikke får fakta, så kan man alltids henge dem ut for å spekulere. Le Monde er en avis. Det er dere plikt å informere folk om hva som faktisk skjer i landet.

Også tv-kanalen BFM-TV har tatt den samme beslutningen. BFM-TV har vært en av de beste kildene våre for franske terrorangrep. Nå blir det altså stille om hvem jihadistene er.

 The television station BFM-TV and the Catholic newspaper La Croix said they hadchosen the same course of action. “We made the decision last night to no longer show pictures of the terrorists until further notice,” BFM-TV editorial directorHervé Béroud told Agence France-Presse. “We have been thinking about this for some time. Our decision was speeded up by Nice, by the repeated tragedies.”

Heldigvis er det fremdeles noen som er seg sitt ansvar bevisst. France Télévisions sier at det er deres plikt å informere landets borgere. De vil ikke delta i kappløpet mot selvsensur og store deklarasjoner om intensjoner.

Michel Field, the executive director of news at the state-run France Télévisions, issued a statement saying: “Our duty is to inform, it’s the right of citizens to be informed. And we must resist this race towards self-censorship and grand declarations of intention.”

Michel Field sa også at å holde tilbake navn og bilder av terroristene ville øke befolkningens angst som følge av mørklegging fra mediene. Han la også til at en slik sensur var latterlig i dagens verden med sosiale medier.

Avisen Libération sitter på gjerdet:

Johan Hufnagel, the editor of the newspaper Libération, said it would take decisions on a case-by-case basis. “We are always challenging our position regarding pictures. Each story is different, each terrorist attack is different and we adapt our front page considering that,” Hufnagel told the Guardian by email.

Lyspunktet er redaktør Alexis Bré­zet i Le Figaro. Vi omtalte hans lederkommentar etter terrroen i Nice. Bré­zet er ikke i tvil: Frankrike er i krig. Han sier nå at «det er viktig å navngi og identifisere de som kjemper mot oss».

XVM61d659e2-542c-11e6-a3b0-39da7d56fdd3

Alexis Bré­zet

Bré­zet sier videre:

Navnene på terroristene er et essentielt element av informasjonen for å forstå hva som skjer og det er vår plikt å gjøre våre lesere oppmerksomme på dette. Å la være ville være å fore konspirasjonsteoriene til de som mener at media gjemmer ting unna for offentligheten.

Bré­zet mener at det ikke bare er snakk om glorifisering blant andre muslimer som er viktig for jihadistene. Det er også Allahs paradis. La oss være forsiktige med psykiatrien rundt terrorismen: De villige IS-verktøyene er ikke «ubalanserte» eller meglomane som drømmer om å bli avbildet i Le Figaro eller Le Monde.

Méfions-nous de la «psychiatrisation» du terrorisme: les séides de Daech ne sont ni des déséquilibrés ni des mégalomanes dont le rêve serait de voir leur portrait dans les pages du Figaro ou du Monde ! Ce sont des combattants qui poursuivent des objectifs idéologiques, politiques et religieux. Leurs potentiels épigones, qui ne s’informent pas dans les grands médias, ne rêvent pas de célébrité mais du paradis d’Allah!

I en tid hvor folk er blitt engstelige for store forsamlinger og å reise kollektivt, bør man i det minste gi dem så god informasjon som overhodet mulig.

The Guardian Le Figaro

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂