Europol, som er EUs organisasjon for politisamarbeid innen kriminaletterretning, offentliggjorde i går en rapport hvor det advares om at det i nær fremtid kan komme enda flere terrorangrep av den typen som har rystet Europa det siste halvannet året.

I pressemeldingen som ledsager rapporten, gjøres det kort rede for gjennomførte, mislykkede og avvergede terrorangrep i fjor:

In 2015, 151 people died and over 360 were injured as a result of terrorist attacks in the EU. Six EU Member States faced 211 failed, foiled and completed terrorist attacks. 1 077 individuals were arrested in the EU for terrorism-related offences, of which 424 in France only. 94% of the individuals trialled for jihadist terrorism were found guilty and prosecuted.

Parallelt med den kraftige økningen i antall dødsofre, skjer det en like kraftig opptrapping i politi- og etterretningsarbeidet med sikte på å avverge angrep.

Om Paris-terroren den 13. november 2015 har rapporten blant annet dette å si:

The way these attacks were prepared and carried out – plotted by returnees, very likely receiving direction from IS leadership, and including the use of local recruits to carry out the attacks – lead us to the assessment that similar attacks could again be staged in the EU in the near future.

Dertil kommer risikoen forbundet med oppfordringen IS og al-Qaida har gitt muslimer i Europa om å angripe lokalt på egenhånd, noe både Nice og Würzburg var eksempler på.

Europol mener at terrorfaren forsterkes av en tiltagende høyreekstremisme i verdensdelen:

[T]he overall threat is reinforced by the substantial numbers of returned foreign terrorist fighters that many Member States now have on their soil, and the significant rise in nationalist (xenophobic), racist and anti-Semitic sentiments across the EU, each resulting in acts of right-wing extremism.

Rapporten advarer ellers spesielt mot barna av tilreisende IS-krigere fra Europa:

In their propaganda, IS has often shown that they train these minors to become the next generation of foreign terrorist fighters, which may pose a future security threat to Member States.

Et annet moment som kan forsterke terrorfaren, ble – nærmest profetisk – nevnt i en rapport som ble omtalt på CNN tre dager før Nice-terroren. Det at IS taper territorium i Syria og Irak, øker lysten til å angripe i Europa:

IHS senior analyst Columb Strack says that «as the Islamic State’s caliphate shrinks and it becomes increasingly clear that its governance project is failing, the group is re-prioritizing insurgency.»

He told CNN: «As a result, we unfortunately expect an increase in mass casualty attacks and sabotage of economic infrastructure, across Iraq and Syria, and further afield, including Europe.»

Det betyr i så fall at krigen er kommet hjem.

 

Europol CNN

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂