Hvor er det blitt av Jonas Gahr Støre? Den ulastelige utenriksministeren med teflon-drakt, som fikk alle til å føle seg underlegne. Han var den suverene. Det er lenge siden han dominerte agendaen. Hvor er det blitt av Gahr Støre?

Noe har skjedd. Han fikk ganske fort problemer med å takle rollen som partileder. Selv om mediene først heiet ham frem til 43 % og deretter holdt han under armene: Det hjalp ikke. Gahr Støre falt sammen.

Han har ikke kommet med en eneste stor sak. Når det skjer noe stort sender han ofte en av løytnantene. Gahr Støre glimrer med sitt fravær.

Det er så påtagelig at noe må ha skjedd. En ærgjerrig mann blir ikke bare borte fra det offentlige rommet på den måten. En og annen gjesteopptreden i Dagsrevyen eller Dagsnytt 18 teller ikke.

Nå har Gahr Støre vært i USA, for å studere teknologi i Silicon Valley. Teknologi≈håp i Gahr Støres verden. Det er det han vil bygge partiets neste valgkamp på: Håp. Motsatt den amerikanske hvor den ene part kun fyrer opp under frykten.

VGs Camilla Bjørn har møtt Gahr Støre. Bjørn er ikke akkurat noen tungvekter, men det er neppe hun som gjør at Gahr Støre kun serverer plattheter.

Gah Støre har fulgt valgkampen, særlig på Fox News, fryktkanalen.

– Jeg har sett på om kvelden, og på natten og om morgenen. Når jeg skrur på FOX News ser jeg kampanjer basert på frykt. Og hvis man ikke var redd før man skrudde på, blir man stadig påminnet om grunner til å være det, fortsetter Ap-lederen.

Gahr Støre gikk og klippet håret. Frisøren var Trump-tilhenger. Det han sa var som hentet fra Trumps arsenal. Men betød det at frisøren ikke mente hva han sa?

Vi forstår at også det er frykt, og frykt gjelder ikke. Men vi får ikke høre hva det er som er så «fryktelig».

Trump er et «speilbilde» av det amerikanske samfunn, sier Gahr Støre. Men hvilke ting er det han speiler? Det hører vi ikke noe om. Gahr Støre er bare glad for én ting.

– At vi ikke får mennesker som har grunn til å være så sinte, så redde og har så lite å tape at de bare velger frykten og det negative. Jeg vil bo i et land hvor vi har respekt for hverandre.

Pladder sier danskene og har laget ordet pladderhumanisme, uforpliktende pladder. Det er utrolig at et så intelligent, velutdannet menneske kan servere slike meningsløsheter.

Gah Støre snakker som han er en speiderleder. Han vil ha positive utspill.

– Jeg har lyst til å føre den valgkampen bygget på mulighetene vi har til å løse oppgaver sammen, og at vi skal vinne valget på håp.

Tror Gahr Støre at han skal kopiere Obama fra 2008? Får han ikke med seg at Obama har polarisert USA eller tror han det bare er den rike hvite mannlige milliardærens skyld?

Denne enfoldigheten gir oss kanskje en pekepinn om hvor Gahr Støre har tenkt å legge seg til neste år.

Han ser likheter mellom Hillary Clinton og Gro Harlem Brundtland. Det virker nesten som om Gahr Støre går i barndommen. Har han ikke fått med seg at like mange amerikanere har mistillit til henne som til Trump? Til tross for et vedvarende mediepress. Har han ikke fått med seg hvordan hun er presset fra skanse til skanse i sak etter sak, og aldri har erkjent feil. Man kan si mye om Gro Harlem Brundtland, men hun stiller ikke i samme klasse som Hillary. Tross alt. Gro hadde ambisjonene, men ikke Hillarys hensynsløshet.

– Hennes styrke er jo også hennes sårbarhet i USA nå, hun har vært i politikken lenge. En grundig politiker, pliktoppfyllende, alltid veldig godt forberedt og ansvarsbevisst. Jeg kjente igjen karaktertrekk mellom Hillary og min tidligere sjef Gro Harlem Brundtland. For begge handler det om å gjøre jobben samvittighetsfullt. Stille store krav til seg selv, sier Støre

Unnskyld meg. Så troskyldig er ikke den tidligere utenriksministeren. Han er ganske kynisk selv. Han kjenner spillet, slik diplomater gjør. Men det er grenser selv for forstillelse. Hos Gahr Støre tipper det over og han begynner å virke, unnskyld uttrykket, dum. Det er som han ikke ser hvordan han tar seg ut, som om han går med for korte bukser, eller upussede sko, eller ikke-matchende klær. Noe han aldri ville gjort tidligere.

Hva har skjedd med Ap-lederen?

 

knarkvik.jonas.gahr.støre14.08.2015

Thomas Knarviks strek var ikke dum.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/usa/bekymret-stoere-i-usa-trump-er-ingen-doegnflue/a/23733611/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂