På Tjuvholmen, et steinkast Fra Astrup Fearnley Museet og andre heftige utstillingssteder, ligger Galleri Semmingsen. Bortsett fra den propre beliggenheten er galleriet enkelt og ujålete. Arealet er da heller ikke så stort, men velegnet som et intimgalleri med hånd- plukkede kunstnere. Utstillingsprofilen synes å være konsentrert om maleri, men galleriet presenterer tidvis også andre uttrykksformer.

Aktuell utstiller nå på vårparten er maleren Harald Lyche, en Oslo-basert kunstner med høye ambisjoner og mye tåketale om det å være skapende. Dypsindige betraktninger om det å leve på innsiden av et malerisk univers synes ofte å fotfølge en nonfigurativ uttrykksform. Trolig fordi kunstnere av den sorten føler at det visuelle uttrykkets abstraksjoner ikke gir full intellektuell uttelling. Forståelig nok. Kunstens indre fylde må naturligvis inkarnere på bildets perseptive premisser.

Nå er ikke alle maleriene på denne utstillingen konsekvent nonfigurative. Lyche legger her og der inn noen diskre figurative elementer, som, med støtte av vage titler, skal lede betrakterens innlevelse i ønsket retning. Det er en grei fremgangsmåte når billeduttrykket ikke har andre virkemidler, men det virker påtatt og lite billedlogisk følgeriktig. Det virker som om kunstneren er kommet i forlegenhet på vegne av sitt maleriske prosjekt.

Allikevel må det medgis at Harald Lyche har en malerisk og koloristisk teft. Her er det mye forfinet atmosfære og poetisk stemning i fargebruk og stofflig fordeling. En tydelig lengsel i de sarte fargenyansene peker mot en uendelighet som fascinerer, men sjelden innfris. Henførelsen støter stadig mot visuelt ubegrunnede elementer, enten av strøk, farge eller figur, som forvandler den maleriske poesien til traurig prosa.

Uten tvil har Harald Lyche en poetisk åre og en malerisk sensibilitet, men den kommer ikke helt til sin rett. Med så lang fartstid på billedflaten burde han for lengst ha kvittet seg av med de konseptuelle grillene, som stadig skal distrahere og kverke den poetiske lengselen. Det er på tide at han gir maleriet en reell sjanse til å fullføre de motiviske ansatser som billed- logikkens følelser krever.

Galleri Semmingsen, Oslo:
Harald Lyche, malerier
Varer fra 12. mai til 5. juni 2016

 

Bilde: Harald Lyche Løfte

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂