Sakset/Fra hofta

Da strømmen av «flyktninger» til Europa tok av på ettersommeren i fjor, ble allmennheten gjenstand for oseaner av propaganda med sikte på å berolige folk som med rette var bekymret for den enorme, ukontrollerte migranttrafikken.

Et av de glade budskapene som ble spredt, blant andre av Aftenposten, var at terrorister neppe ville infiltrere strømmen av «flyktninger» for å ta seg ubemerket til vår verdensdel.

thomas-hegghammer

Blant autoritetene man lente seg på, var en synsende Thomas Hegghammer (bildet), som hadde dette å si om utenlandske fremmedkrigere:

Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Thomas Hegghammer, tror ikke IS vil infiltrere flyktningestrømmene for å få inn terrorister. Det finnes langt enklere måter å gjøre det på, mener han.

Etterhvert som tiden går, kommer det stadig mer informasjon som stiller denne og lignende antagelser i et dårlig lys – uten rot i virkeligheten som de var.

Sunday Times skrev i går at pakistaneren Muhammad Ghani Usman – en bombemaker som mistenkes for å ha stått bak terrorangrepet i Mumbai i 2008, hvor 164 mennesker ble drept – og en algerisk IS-terrorist ved navn Adel Haddadi kom med båt til den greske øye Leros den 3. oktober.

London-avisen har gode kilder:

The revelations come from sources close to a multinational investigation who warn more “large-scale” assaults on European countries, including Britain, are “imminent”. Dozens of the Isis operatives are still at large.

Usman og Haddadi søkte asyl i Østerrike, men ble der arrestert den 10. desember etter at fingeravtrykkene deres kunne knyttes til pass som var blitt stjålet av IS.

Men vel så interessant er det at de to befant seg ombord på samme båt som to av Paris-terroristene som sprengte seg i luften ved Stade de France den 13. november.

Det viser seg at det hadde vært kontakt mellom disse:

An examination of phones in their possession in Austria revealed that the suspects had dialled numbers used by their suicide bomber travelling companions, as well as associates of Abdelhamid Abaaoud, the suspected ringleader of the terrorist cell behind the attacks.

Den aktuelle «flyktningebåten» fungerte altså som nærmest som et troppetransportskip for terroristene.

Og det var ikke den eneste:

The French investigation has found that the “majority” of those involved in the Paris attacks slipped into Europe among refugees.

Et flertall. Til tross for at de angivelig kunne komme seg inn «langt enklere».

Dette burde utgjøre et formidabelt forklaringsproblem – ikke bare for Hegghammer, men for alle andre hvis nonsjalante «det vil helst gå godt»-holdning nå fremstår som totalt uansvarlig.

Det mest bemerkelsesverdige er at de som har til oppgave å ivareta vår sikkerhet, og angivelig er best kvalifisert til å gjøre det, gjorde en feilvurdering av denne risikoen som de færreste vanlige mennesker ville ha gjort.

Nå er erkjennelsen en annen:

General Philip Breedlove, Nato’s chief commander in Europe, said last month that the mass migration had “masked the movement of criminals, terrorists and foreign fighters” and that Isis had used the refugee crisis to “spread like cancer” in Europe.

Og takket være det grenseløse Schengen har kreften nå spredning.