I takt med at IS presses på hjemmebanen har bevegelsen satset på terror i Europa og USA, sier CIA-sjef John Brennan til Senatets etterretningskomite torsdag.

Brennan kaller IS «en formidabel motstander» som fremdeles har evne til å planlegge angrep i Vesten, både gjennom egne folk og ved å oppfordre ikke-medlemmer til handling. Resultatet er det samme. Det er faktisk slik at de ensomme ulvene er vel så skrekkinngytende, selv om betegnelsen ikke er helt treffende. I mange av tilfellene var det ikke ukjente ulver. De hadde vært eller var under etterforskning.

In remarks prepared for the Senate Intelligence Committee, Brennan says ISIS has been working to build an apparatus to direct and inspire attacks against its foreign enemies, as in the recent attacks in Paris and Brussels — ones the CIA believes were directed by ISIS leaders.

«ISIL has a large cadre of Western fighters who could potentially serve as operatives for attacks in the West,» Brennan said, using another acronym for the group. He said ISIS probably is working to smuggle them into countries, perhaps among refugee flows or through legitimate means of travel.

Brennan also noted the group’s call for followers to conduct so-called lone-wolf attacks in their home countries. He called the attack in Orlando a «heinous act of wanton violence» and an «assault on the values of openness and tolerance» that define the United States as a nation.

He said ISIS is gradually cultivating its various branches into an interconnected network. The branch in Libya is likely the most advanced and most dangerous, but ISIS is trying to increase its influence in Africa, Brennan said. The ISIS branch in the Sinai has become the «most active and capable terrorist group in Egypt,» attacking the Egyptian military and government targets in addition to foreigners and tourists, such as the downing of a Russian passenger jet last October…….

He called ISIS a «formidable adversary,» but said the U.S.-led coalition has made progress combating the group, which has had to surrender large swaths of territory in Iraq and Syria and has lost some of its leaders in airstrikes. ISIS has struggled to replenish its ranks of fighters, Brennan said, because fewer of them are traveling to Syria and others have defected.

Dette er et ganske annet inntrykk enn det Barack Obama etterlot mandag. Han talte om at IS var på defensiven. Hva skal man kalle det når de nå finnes i 17 land og angrepene i Vesten skjer tettere og tettere?

IS lovte oppfordret i en melding til angrep på sykehus, forlystelsessentra og teatre. Det virker som de ønsker å gjøre noe som kan lamslå befolkningen.. Kirker har allerede vært fremme som mål.

Det hagler med meldinger om IS-krigere i Europa. I går var det belgisk etterretning som slo alarm.

Noe av det mest alarmerende er arbeidet for visumfrihet mellom Tyrkia og EU, det vil, som den tidligere britiske etterretningssjefen Richard Dearlove sa – «være som å lagre bensin ved siden av en brann».

Tyrkia anslår selv at det har reist 1.800 tyrkere til å kjempe for IS, det var i oktober 2014. Samtidig sier de at det er 3.000 IS-sympatisører i Tyrkia som de ikke aner hvor er.

 

http://www.foxnews.com/politics/2016/06/16/cia-chief-says-isis-working-to-send-operatives-to-west.html

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂