Sakset/Fra hofta

Vi har alle lest det, og humret over det. Sitatet som er udødeliggjort i George Orwell klassikeren «Animal Farm» eller «Kamerat Napoleon» som den heter i en norsk oversettelse. «Alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre». Det er på den måten grisene i Orwells historie forsvarer og forklarer at de skal innvilges privilegier på bekostning av de andre dyrene. Da får det ikke hjelpe at grisene fikk de andre dyrene på gården med seg i kampen mot menneskene nettopp ved å hevde at alle dyr er like mye verdt. Solidaritet, samhold, kameratskap, rettferdighet, arbeiderklasse, fagbevegelse, kreve sin rett.

Jeg er ganske sikker på at Martin Kolberg kjenner hjertet bruse og tårene sprenge når han ser en rød fane vaie i vinden og hører disse ordene bli brukt i en appell. Dette var like gode ord og uttrykk under den sovjetiske stalinismen som Orwell karikerte, som hos den politiske venstresiden i dagens Norge. Ingen ting er forandret. Heller ikke at grisene hever seg over de andre dyrene ved første og beste anledning og lar dem seile sin egen sjø.

Gang på gang gjentar historien seg. Folk som har sin bakgrunn i arbeiderbevegelsen, som har frontet kampen mot klasseforskjeller, påberopt seg å representere «vanlige folk», vender «folket» ryggen det øyeblikket anledningen til å tjene store penger byr seg. Da er det «Adjø solidaritet» og hver mann for seg selv.

I Sverige har en artikkel i Expressen vakt berettiget og stor oppsikt. Saken er at tidligere statsminister Göran Persson og hans nærmeste fortrolige sosialdemokrater fra tiden ved makten fra 1996 til 2006 har foretatt klassereiser uten sidestykke. Sammen har de sikret seg inntekter på over 250 millioner kroner siden de forlot politikken. Da de var aktive i politikken kjempet de for å øke skattene og utjevne forskjellene. Nå bor de selv i noen av Sveriges dyreste boliger, kjører luksusbiler, har skattefrie inntekter og har blitt representanter for en klasse de tidligere brukte all politisk prestisje på å bekjempe og mistenkeliggjøre.

Derfor er det fornøyelig å se TV-reportasjen og høre Göran Persson si til Moderaternas Carl Bildt:

«Fortell ikke meg om det svenske klassesamfunnet. Jeg har sett det og jeg har vokst opp i det. Jeg hater det. Hele min politiske gjerning kommer til å dreie seg om å bekjempe klasseforskjellene der enslige mødre finansier skattelette for de rikeste».

Høres det kjent ut? Når Expressens besøker ham på godset til over 50 millioner kroner nekter han å åpne døren og truer med å ringe politiet for å bli kvitt journalisten.

En gang gikk han i demonstrasjonstog under røde paroler om at «Alle skal med». Det er tydelig at han ikke mente det bokstavelig, for alle har ikke blitt med på hans eventyrlige klassereise. Bare hans nærmeste venner; de likeste av de like.