En selvmordsbomber sprengte seg selv i luften i en handlegate i Istanbul lørdag. Fire ble drept momentant. I tillegg er minst 20 mennesker såret og for tre av dem er tilstanden kritisk.

Bomben var fylt med metallbiter og spiker for å skade maksimalt.

Istanbul selvmordsbombe Tyrkia 19. marts 2016

Det er bare seks dager siden forrige selvmordsangrep. 13. mars ble 37 drept og 125 skadet av to selvmordsbombere som satt i en bil sentrum av Ankara.

12. januar ble 13 turister (12 tyskere) drept av en selvmordsbombe nær Hagia Sophia og Den blå moské.

17. februar ble 30 mennesker (28 tyrkiske soldater) drept av en selvmordsbomber i Ankara.

3. mars skjøt to kvinner mot en politistasjon i Istanbul. Begge ble drept.

I de tyrkiske provinsene har det vært minst syv dødelige angrep så langt i år.

EU-avtaler om migrasjonsbrems mot visumfrihet kan fremstå som mer risikofylt etter dette. Kan EU ta sjansen på åpne grenser med Tyrkia?

Tysklands utenriksstasjoner og skoler i Tyrkia ble midlertidig stengt for to dager siden, grunnet terrortrusler.

Charterflyene til Tyrkia kan få mange ledige seter i år. Men Turkish Airlines vil fortsette å tjene på fulle fly på melkerutene fra Afrika og Midtøsten til Europa, kun èn mellomlanding unna i Istanbul eller Ankara. Ombordstigning med gyldig pass og visum er det ikke så nøye med, og endrer seg neppe etter en EU-avtale, men etterspørselen etter forfalskede (eller endog ekte) tyrkiske pass kan bli minst like stor som for syriske pass i øyeblikket.

Daily Mail

 

Oppdatering 20/3: Selvmordsbomberen var et tyrkisk IS-medlem. Tre av de fire drepte og seks av de 36 sårede var israelere, som også er blant de hardest skadde. En av Erdogans partimedlemmer/MP tweetet i etterkant at hun håpet alle de sårede israelerne ville dø. 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂