En rekke demonstranter gikk i helgen i protesttog mot migrasjonsbølgen Europa rundt, men et av dem påkalte mer oppmerksomhet enn de andre.

En av deltagerne i en demonstrasjon som Pegida-bevegelsen sist lørdag arrangerte i Calais, den franske havnebyen hvor migranter oppholder seg i den beryktede «jungelen» mellom forsøkene på å komme seg over til Storbritannia, var nemlig den 75 år gamle pensjonerte generalen (med fire stjerner) Christian Piquemal.

christian-piquemal

Den høyt dekorerte offiseren, som blant annet har mottatt Æreslegionen, var i tiden 1994-1999 sjef for Fremmedlegionen, og har ellers vært militær stabssjef for de tre sosialistiske statsministrene Michel Rocard, Édith Cresson og Pierre Bérégovoy.

Det var ikke til hinder for at Piquemal ble arrestert sammen med 20 andre demonstranter, idet det brøt ut bråk med politiet, som brukte tåregass for å spre de opp mot 200 demonstrantene, hvorav noen nesten uunngåelig var høyreekstreme. Regjeringen hadde nemlig på forhånd forbudt demonstrasjoner som kunne forstyrre den offentlige orden i Calais – noe Piquemal mente var skandaløst, og gav blaffen i.

Rettsmøtet med Piquemal, som skulle ha funnet sted mandag, måtte imidlertid utsettes (til 12. mai) fordi generalen fikk et illebefinnende etter to døgn i fengsel – hvorpå han ble løslatt.

Han risikerer opptil ett års fengsel:

Gen Piquemal, who commanded the elite French Foreign Legion for five years, is accused of playing a «principal role» in organising the illegal demonstration. He could face up to a year in prison and a heavy fine if found guilty.

Tildragelsen vil sannsynligvis bidra til enda større politisk splittelse i Frankrike. Corriere della Seras Paris-korrespondent Stefano Montefiori rapporterer at behandlingen av generalen har utløst indignasjon på høyresiden – ikke bare hos Front National, som ikke ville ha noen befatning med demonstrasjonen.

Kritikerne peker på at demonstranter på venstresiden konsekvensfritt kan tilgrise en statue av Charles de Gaulle, mens det trues med ett års innesperring av en general som i sin tid har kjempet for fedrelandet i Afrika, og nå tar til motmæle mot invasjonen av migranter. Hvem har en bedre track record som lojal franskmann og offentlig tjenestemann?

75-åringen, som også leder en bevegelse kalt «Citoyens-Patriotes» (patriotiske borgere) påkalte følelsene hos nasjonalsinnede franskmenn idet han uttrykte bestyrtelse over at gendarmene ikke sang med på Marseillaisen. Han beklager at Frankrikes sjel, identitet og rolle som «sivilisatorisk flaggskip» er truet. Pessimist er han dog ikke:

Men vi skal våkne opp igjen, dette er bare begynnelsen. Frankrike er i ferd med å reise seg igjen. Noe vil skje i de neste månedene, det er sikkert.

Det er liten tvil om at Piquemal nyter stor anseelse blant tjenestemenn i de væpnede styrkene som arresterte ham. Det er disse som betaler prisen for terrortrusselen med utmattende ekstravakter, og det er blant politifolk og militære at oppslutningen om Front National i følge statsvitenskapelige undersøkelser har oversteget 50 %.

Det ligger altså tung symbolikk i at staten forfølger en slik person. Man må nesten regne med at begeret fylles for stadig flere.

 

Le Figaro The Telegraph BBC Corriere della Sera Le Monde The Guardian