Hvor trøstesløs offentligheten enn er i Tyskland, finnes det alltid noen i denne folkerike staten som taler fornuftig og prøver å se de lange linjene – selv i akademia.

peter-sloterdijk

Professor Peter Sloterdijk (f. 1947, bildet) er en av Tysklands mest kjente filosofer. I et intervju med det liberal-konservative tyske månedsmagasinet Cicero, retter han skarp kritikk blant annet mot statsminister Angela Merkels asylpolitikk.

Det ligger an til store omveltninger i Tyskland når regjeringen fortsetter å gi avkall på suvereniteten, sier han – og bruker til og med ordet «abdikasjon».

De åpne grensers politikk kan ikke gå bra i lengden. «Merkel kommer til å snu,» mener filosofen. Helomvendingen vil bli forsøkt dekket over med semantiske triks.

«Vi har ikke lært å verdsette grenser,» sier Sloterdijk. I Tyskland tror man fortsatt at «en grense bare er til for å overskrides.» Med det skiller Tyskland seg ut i Europa. «Europeerne vil før eller senere utvikle en felles effektiv grensepolitikk. I lengden vil det territorielle imperativ gjøre seg gjeldende. Det finnes ingen plikt til selvskading.»

Filosofiprofessoren mener at utviklingen ubønnhørlig går i nasjonal retning:

Sloterdijk spår nasjonalstaten «et langt liv». Den er den eneste større politiske strukturen som hittil har fungert sånn noenlunde. EU har en større fremtid som løs allianse enn den har i forsøket på fortetting.»

Mediene får også sitt pass påskrevet:

«Atmosfæren av løgner er tettere enn noen gang siden den kalde krigen.» I journalistikken er det «profesjonell vanrøkt» og «tøylesløs partiskhet som altfor tydelig dominerer». Det gjøres få forsøk på å være nøytral. «De profesjonelle meningsytrerne blir betalt for å la hemningene fare, og den jobben gjør de.»

Sloterdijk er et friskt pust i en tid hvor akademia, stikk i strid med sitt mandat og historiske rolle, opptrer servilt både overfor medier, myndigheter og økonomiske interesser.

Hvor mange norske professorer er det egentlig som våger å filleriste såvel journalistene som regjeringen?

 

Cicero