Innenriks

Integrering og bosetting av flyktninger er hva norske kommuner vil få som hovedoppgave i årene fremover. Dagsorden på Fylkesmannens nyttårskonferanse var derfor bosetting av flyktninger, integrering og inkludering i lokalsamfunnet. Denne nyttårskonferansen gjaldt Nord-Trøndelag, men problemene er de samme landet rundt. Oppgaven er formidabel og vil bli langvarig.

– Det kommer til å bli en stor oppgave å integrere i alle kommuner i Nord-Trøndelag. Jobben kommer til å ta flere år, sa statssekretær Marit Berger Røsland (H) i innvandrings- og integreringsdepartementet.

Noen lokalpolitikere klarer ikke å holde masken lenger. Kommuner der man tidligere har håndtert problemene, er redd alt vil bli ødelagt. Man leser desperasjonen i det Meråker-ordfører Kari Anita Furunes sier.

– Vi frykter at det gode arbeidet vil bli ødelagt, sier ordfører Kari Anita Furunes i Meråker kommune.

De har bosatt 90 flyktninger og ordføreren mener at det har vært en overkommelig oppgave.

– Men vi er redd for at vi blir overkjørt av UDI. I alt er det mulig at det kommer tre mottak til oss nå og det er for mye, sa hun til statssekretæren.

Statssekretæren hadde ikke annet å tilby enn vage ord om å vise skjønn og at debatten er vanskelig. Statssekretæren presiserte imidlertid én lovnad om at de som kommer skal få et sted å bo

– UDI må se på hvor smertegrensen går og bruke skjønn i slike tilfeller. Kommunene må være i stand til å gi et forsvarlig tjenestetilbud. Det kommer til å bli mange diskusjoner om plassering av mottak og det er en vanskelig debatt. Men vi må sørge for at de som kommer får en plass å bo, svarte statssekretæren.

 

Trønder-Avisa