Nytt

Presis klokken 12 holdt Lars Løkke Rasmussen pressekonferanse og annonserte at Danmark innfører midlertidig grensekontroll mot sør.

Det er snakk om ti dager med tilfeldig kontroll. Det lyder ikke spesielt dramatisk, mindre enn svenskene som kontrollerer alle reisende.

Men begrunnelsen er mer betydningsfull: Danmark vet at de fleste migranter som har passert gjennom Danmark har fortsatt til Sverige. Nå frykter danskene at de i stedet vil slå seg ned i Danmark. Danskene vil være føre var. Men kan man være før var i ti dager?

Siden starten af september er mere end 91.000 migranter og flygtninge kommet over den dansk-tyske grænse, og af dem har ca. 13.000 søgt asyl, mens resten formentlig er søgt videre til Sverige, Norge og Finland, siger statsministeren på pressemødet.

På det seneste er antallet, der søger asyl i Danmark faldet. I november ankom omkring 5.100 asylansøgere. I december var det faldet til omtrent 2.700 – det svarer til lidt under 90 om dagen. Og henover jul og nytår er tallet faldet yderligere til omkring 55 om dagen, fortæller statsministeren.

»Men vi har stadig en betydelig tilstrømning af migranter og flygtninge, som kommer til Danmark fra Tyskland, og vi har også et større antal end dem, der indtil nu har søgt asyl i Danmark, og derfor vil de nye svenske krav indebære betydelig risiko for, at et antal illegale flygtninge ophober sig i København til fare for god orden og sikkerhed. Det ønsker vi ikke, og det er i det lys, at vi ønsker at indføre midlertidig kontrol,« siger Løkke og fortsætter:

»Vi ønsker ikke længere at se flygtninge og migranter vandre på vores motorveje. Vi vil sikre god ro og orden.«

Løkke klyver over gjerdet hvor det er lavest. Det er lett å få aksept for ti dagers tidlfeldig kontroll. Skulle situasjonen kreve det kan ordningen forlenges. Det vil den høyst sannsynlig. Neste spørsmål er: Hvordan vil Tyskland reagere når flere av migrantene stanser der som før dro nordover?

I Bayern har delstatsminister Horst Seehofer forlangt at det må settes et tak på antall migranter. Han nevnte tallet 200.000. Det er en femdel av de som kom ifjor. Myndighetene i Bayern registerte 1,1 million migranter over grensen i sør.

Hvordan vil man stoppe dem? Hvor skal de som avvises gjøre av seg? Problemene med et Europa der ingen vil ta det overordnede ansvar blir synlige. Plikten hviler først og fremst på Angela Merkel, som var den som satte toget i bevegelse. Hun er fremdeles i denial-modus og vil ikke erkjenne at reisen er slutt og grensen må stenge. For Merkel er det slutten på en drøm og hun klarer ikke innstille seg på oppvåkningen.