Nytt

Regjeringspartiet Venstre kritiserer Sverige for å ha satt Danmark i en situasjon hvor det var nødvendig å innføre midlertidig grensekontroll i sør.

»Det er ikke særlig godt naboskab først at hente op mod hundredtusindvis af flygtninge til Sverige og så derefter lukke grænsen,« siger Marcus Knuth, udlændingeordfører for Venstre.
Sverige innførte mandag id-kontroll av alle reisende. Sverige klarer ikke ta unna flere asylsøkere. Problemet forskyves dermed i motsatt retning. Hvis Sverige strammer, strammer Norge, strammer Danmark, og Tyskland? Tyskland reagerer med irritasjon. Berlin ønsker ikke å bli tvunget til å gjøre politisk helomvending og stenge grensene. Det vil være et politisk nederlag av dimensjoner for Angela Merkel
Men Tyskland kan lite gjøre med at Sverige så seg nødt til å stramme kraftig til. Ett sted går grensen, selv for Sverige.
Danskene er redd for å bli sittende med alle som ikke slipper inn i Sverige.
Regeringen begrundede mandag den nye, danske grænsekontrol med Sveriges id-kontrol, der kan betyde, at udlændinge strander i København. Ministrene kom dog ikke med en direkte kritik af den svenske regering. Men Marcus Knuth giver svenskerne skylden for både høje asyltal i Danmark og nu også et delvist sammenbrudt samarbejde over Øresund.
»Pludselig er deres ansvarsløse udlændingepolitik blevet en kæmpe hovedpine for Danmark. Svenskerne har holdt åbent hus, men når folk så er kommet, har de sagt: Gå ind til naboen i stedet for,« siger han.
Irritasjonen over Sverige får åpent utløp. Men denne situasjonen har vært forutsigbar lenge. Danmark blir nødt for å treffe tiltak som det burde truffet for lenge siden. Også Danmark er irritert.  Alle vil gjerne skyve skylden over på nabostatene.
Hvis pushback først begynner vil det lett spre seg. Ingen vil sitte med svarteper.
Mandag pålagde den svenske regering DSB at tjekke identiteten på samtlige passagerer på vej til Sverige. Men det våben har svenskerne ifølge Venstre mindre ret til at tage i brug end Danmark, hvis den danske regering skulle vurdere, at det er nødvendigt for at forsvare Danmark mod flygtningestrømmen.
Sannheten er at regjeringen Løkke Rasmussen nødig vil stramme til og innføre grensekontroll i sør, slik Sverige ble nødt til. Det vil koste i forhold til Tyskland.
Men prisen overfor egne velgere blir trolig enda høyere.
http://jyllands-posten.dk/indland/ECE8346621/venstre-i-frontalangreb-paa-sverige/