Nytt

Sverige har allerede måttet melde pass og har innført ID-sjekker på busser og tog i tillegg til ferger for å minske migrasjonsstrømmen. Dette har skapt en dominoeffekt for Norge og Danmark. Danskene er rasende for at Sverige har opptrådt så uansvarlig ved først å invitere alle syrere (og de som nå kaller seg syrere) og dermed forsøke å stenge porten når trykket ble for høyt. Resultatet er at tusenvis av migranter blir sittende fast i Danmark som ser seg nødt til å måtte innføre enda tøffere regler enn hva de har idag.

– Vi måste komma ihåg att Sverige har infört gränskontroller och det vill inte Danmark. Så i en situation där svenskarna har gränskontroller och strängare regler, riskerar Danmark att bli en total magnet för asylsökande i Europa, säger Dansk Folkepartis gruppledare Peter Skaarup.

Därför menar han nu, är det nödvändigt att den danska regeringen är överens om än ännu tuffare asylåtstramning än de som lagts fram i de pågående förhandlingarna.

grensen

Norge blir også endelig tvunget til handling:

– Vi kan ikke vente til det samme skjer i Norge. Derfor har vi allerede satt i gang en rekke tiltak, men vi må også følge nøye med på hva andre land gjør og handle raskt, sier statsminister Erna Solberg (H).

Solberg har derfor bedt justisminister Anders Anundsen (Frp) om å innføre strengere grensekontroll.

Dermed får ferjeselskapene plikt til å kontrollere alle sine passasjerer.

– Det har de en plikt til når vi innfører grensekontroll. Da har de plikt til å sørge for at de ikke tar med folk som ikke har reisedokumenter, sier Solberg til TV 2.

Også ved Norges grense til Sverige blir grensekontrollen strengere, og det vil bli foretatt identitetskontroller på busser og tog, sier Solberg til kanalen.

Dagens Næringsliv