Etter alle bildene, reportasjene, demonstrasjonene, de frivillige hjelperne og Facebook-kampanjene så har 18.861 personer utav 20.501 stemt for å stenge Norges grenser og innføre passkontroll. Er det bare Nettavisens lesere som er så lite hjertevarme at de ikke ønsker flere migranter, eller har avisene greid å skape et bilde av situasjonen som faktisk ikke er virkelig? Undres om Dagbladet eller VG tør å ta samme testen på sine lesere. Kan det tenkes at det er en liten minoritet som roper og hyler så fælt at alle vi andre blir tause fordi vi ikke vil oppfattes som kalde og slemme? Det ser nesten slik ut.

Nettavisen passkontroll

La oss ikke glemme hvor langt enkelte er villige til å gå: Mona Bentzen som tok intiativet til «Refugees Welcome to Norway» oppfordret folk til å frakte migranter over grensen selv om dette er brudd på loven. Hun har nådd punktet hvor loven ikke lenger gjelder for henne for hun er ikke «enig»:

– Personlig synes jeg ikke det de gjør, er ulovlig. Det myndighetene gjør er derimot et overgrep, sa hun.

Det er mange som har «personlige meninger» om en del av Norges lover. Å tro at man kan følge de lovene som passer en selv og ignorere de man ikke liker er så arrogant at det har tippet over i godhetsanarki. Mona Bentzen sitter ikke lenger i styret for organisasjonen som også har tatt offentlig avstand fra å oppfordre til lovbrudd.

Politiadvokat John Skarpeid i Østfold politidistrikt advarer folk mot å smugle flyktninger over grensen til Norge.

– Vi forstår folks ønske å hjelpe, men i dette tilfelle kan dette bli en belastning for flyktningene. De er vitner i saken, og blir dermed en del av etterforskningen. Dette kan igjen føre til at asylprosessen blir forsinket, sier Skarpeid til Dagbladet.

Støre synes det er urovekkende at migrantene ikke blir registrert i Sverige eller Danmark. Hvorfor det? Er det ikke like urovekkende at de ikke ble registrert i Hellas, Ungarn, Østerrike eller Tyskland? De kom da ikke direkte til Danmark eller Sverige.

Tyskland har midlertidig suspendert Schengen-samarbeidet og innført grensekontroller etter at de oppdaget at Syria har 22 millioner mennesker og at det kunne tenkes at ganske mange fler enn de som allerede har funnet veien vil komme på tanken på å gjøre det samme. Neste land ut blir vel Østerrike? Dette er rene romerske stolleken hvor sistemann ender med en ny befolkningssammensetning. Stakkars Hellas som ikke kan sette opp gjerder i havet.

Det er slutt på godhetsleken nå. Idag druknet 15 små barn utenfor en gresk øy. Den eneste måten å hindre slike tragedier på er å stanse båtene i å legge fra land. Hvor mange tror de gode vil drukne ut av den neste millionen med syrere, afghanere og irakere som vurderer å reise? Eller tror de fremdeles at alle som ville til Europa har kommet hit allerede?

2C450BDE00000578-3232816-image-a-20_1442157849999

PU har allerede måttet innføre begrensede og forenklede id-sjekker på migrantene på grunn av det høye antallet som har kommet. Dette betyr at vi raskt får en stor gruppe mennesker utplassert i asylmottak over hele landet som vi ikke aner hvem er. Et sikkerhetsmessig mareritt.

På skriftlig spørsmål om det er aktuelt å stenge grensen, fikk Nettavisen følgende svar på e-post fra statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp): – Dette er et av flere tiltak som vurderes fortløpende, svarer Kallmyr til Nettavisen. I ettertid har imidlertid Justisdepartementet endret ordlyden til at de vurderer forløpende «å skjerpe grensekontrollen».

Det er litt uklart hva som legges i å skjerpe grensekontrollen. Slik det fremstår nå så betyr det at politiet sjekker tog og busser og deretter videresender de migrantene de finner til PU i Oslo. Men en slik skjerpet grensekontroll hindrer jo ikke migranter i å komme inn i landet, snarere tvert imot.

Imorgen skal det debatteres i Brussel om fordelingen av migranter innen EU. Kanskje burde de ta en ekstra dag og oppheve Schengen-samarbeidet samtidig. Dette er ingen forbigående krise, men en ny virkelighet som vi må forholde oss til. På linje med bevæpning av politiet. Migranter og politibevæpning er to sikre tegn på at vi endelig er blitt globale. La oss stanse der for de neste trinnene blir en enda større påkjenning for det sårbare samfunnet vårt. Vi er en knøttliten nasjon som vi plikter å passe på og overlevere nogenlunde uskadd til neste generasjon. Vi forvalter Norge, det er ikke vårt til å gi bort.

Nettavisen

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.