Innenriks

Mens utvisningen av den franske journalisten Ursula Gauthier fra Kina får bred dekning, er det nesten ingen omtale av likvideringen av den syriske filmjournalisten Naji Jerf, som har dokumentert IS’ grusomheter.

Naji-Jerf

 

New York, December 27, 2015–Naji Jerf, editor-in-chief of the independent monthly Hentah and the maker of documentary films on the militant group Islamic State, was shot and killed in broad daylight today by unknown assailants with a silenced pistol in front of a building that houses Syrian opposition news outlets in downtown Gaziantep, Turkey, near the Syrian border, according to newsreports.

Turkish authorities said they have opened an investigation. The killing comes after Islamic State claimed responsibility for the deaths of two Syrian journalists found murdered in an apartment in the city of Urfa in southeastern Turkey, near the Syrian border, in October.

Det er Committee to Protect Journalists, CPJ, som melder dette. I oktober ble to syriske journalister funnet drept i Urfa.

 

«Syrian journalists who have fled to Turkey for their safety are not safe at all,» said Sherif Mansour, CPJ’s Middle East and North Africa program coordinator. «We call on Turkish authorities to bring the killers of Naji Jerf to justice swiftly and transparently, and to step up measures to protect all Syrian journalists on Turkish soil.»

Hvor bittert at Jerf skulle falle som offer for de samme kreftene hvis grusomheter han dokumenterte. Det er ingen tvil om at dokumentasjon har betydning, og bekreftelsen på dette ligger i likvideringen. Morderne vil ikke ha noen vitner.

Jerf had recently directed and produced a documentary in which he documented the killing of Syrian activists at the hands of Islamic State during the militant group’s occupation of the city of Aleppo in 2013 and 2014. The documentary, which he published on his YouTube channel this month and which recently aired on pan-Arab satellite channel Al-Arabiya, attracted more than 12 million views and tens of thousands of comments on Al-Arabiya’s Facebook page, Al-Arabiya reported. Jerf had also directed a documentary about the Syrian citizen journalist group Raqqa is Being Slaughtered Silently, according to the group, which was honored in November with CPJ’s 2015 International Press Freedom Award.

No one immediately claimed responsibility for Jerf’s murder. Some supporters of Islamic State celebrated the killing on social media.

Syriske journalister er altså ikke trygge i NATO-landet Tyrkia. Er nyhetene for ubehagelige for norske/europeiske medier? Det som skjer i Tyrkia kan også skje her. Hva vil skje hvis en dyktig profesjonelle filmskaper som Jerf skulle søke tilflukt het, ville han da vært trygg? Mediene fokuserer bare på det norske samfunns trygghet. Mer nærliggende er tryggheten til dissidenter fra Midtøsten: kritiske journalister, kristne og andre minoriteter. Kanskje er det personer som oppfyller flere av kriteriene, de vil da være i ekstra fare. Men hører vi noe om dette?

Nylig ble programmet med asyl for forfulgte forfattere og kunstnere i de såkalte fribyer, i regi av foreningen ICORN, halvert som følge av asylstrømmen til Norge. Statssekretær Jøran Kallemyr presterte å si at de ikke kunne prioritere alle og enhver til enhver tid. Her slår regjeringen seg selv på munnen. Det er nettopp personer som Jerf asylinstituttet er ment for: De setter sitt liv på spill ved sitt arbeid. Kallemyrs uttalelse virker helt bevisstløs.

Det finnes en lærdom i Tyrkias oppførsel: Landet har sluppet inn rundt 2 millioner syriske flyktninger, hvorav bare 400.000 bor i offisielle leire, resten bor «vilt». Myndighetene aner ikke hvem de er. Samtidig har Erdogan flørtet med IS: kjøpt olje av dem, levert våpen og latt rekrutter og soldater passere grensen fritt.

Om tyrkiske myndigheter ikke er innblandet i likvideringen av opposisjonelle, bærer de et tungt ansvar. Forøvrig unnser ikke Erdogan seg heller for å benytte de samme metoder: Den kurdiske advokaten ble nylig skutt og drept under en pressekonferanse han holdt, også det ved høylys dag.

Det er ingenting som tilsier at ikke det samme vil kunne skje her.