Nytt

Julemarkedene rundt om i Europa følger de vante tradisjonene med glühwein,  julekrybber, brente mandler, salg av håndverk og alt annet som måtte høre til markeringen av adventstiden. Nytt av året er bevæpnede vakter som passer på sikkerheten. Europa er i høyspenn og det er svært tydelig når man ser bilder av tildels tungt bevæpnede politi. Spesielt i Paris bæres tunge våpen.

Vil diskusjonen om bevæpnet politi i Norge legges død nå?

Det er første søndag i advent, og over hele Europa åpner de tradisjonelle julemarkedene. Fortsatt serveres glühwein, julekaker og brente mandler.

Stadig kan besøkende på jakt etter julestemning høre de gamle julesangene og kjøpe mer eller mindre hjemmelaget julepynt.

Men én ting er annerledes i mange byer dette året: Etter terroren i Paris setter væpnet politi og uniformerte vakter sitt tydelige preg på julestemningen.

Julemarkedenes gjester ransakes i tilfelle noen frakter inn våpen. Store ryggsekker er forbudt.

Først inviteres fienden inn til Europa. I ettertid må befolkningen beskyttes. Uansett hva som skjer vil vi høre at vi alle er ett og muslimer spesielt representerer fred og toleranse.

I Tyskland frykter myndighetene at store folkemengder trengt sammen på trange markeder kan utgjøre et lett mål for terrorister.

Over hele landet har politiet økt beredskapen. På flere julemarkeder er det, ifølge The Times, forbudt med store ryggsekker, mens mange har leid inn ekstra vakter som skal ransake julegjestenes vesker i jakt på farlige gjenstander.

760x350_prague-praha-staromestske-namesti

Aftenposten