Det nasjonalkonservative partiet, SVP gikk kraftig frem ved valget på nasjonalforsamling i Sveits. Partiet får 11 nye plasser og er nå størst med 65 representanter i alt.

Frem gikk også det liberale FDP, som er søsterparti til tyske Fridemokratene. Det vant tre mandater, mens sosialdemokratene mistet tre.

Sammen kan SVP og FDP nå kreve en ny statsråd hver i regjering. De har for tiden én.

Den spesielle statsformen i Sveits gjør at vedtak i folkeavstemninger ikke automatisk settes ut i livet. Men hvis de får forøkning kan SVP og FDP ha mulighet til flertall også i regjeringen.

Ellers gjenspeilte valget at også Sveits er delt i to mellom by og land: Storbyer som Zürch, Lausanne og Basel markerer en motsatt bevegelse – mot rød-grønt, mens landsbygda stemmer nasjonalkonservativt. For første gang ble SVP større enn kristeligdemokratene i den katolske kantonen Luzern.

Sveits har ikke opplevd migrantbølgen i samme grad som naboene, men strømmen av mennesker gjør inntrykk. Sveits er et lite land og de vil bevare sin kultur og livsform.

 

www.welt.de/politik/ausland/article147757139/Schweizer-entscheiden-sich-aus-Angst-fuer-Abschottung.html

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂