Nytt

Et medlem av hovedstyret til danske Radikale Venstre, Sven Skovmand (79), synes Charlie Hebdo har seg selv å takke for at de ble massakrert. Hadde de ikke krenket islam hadde ikke noe skjedd. Samme gjelder møtet Lars Vilks-komiteen holdt på Krudttønden hvor filmskaperen Finn Nørgaard ble drept.

Uttalelsene vekker oppsikt. Én ting er å mene at den som provoserer islam selv ber om bråk, hvis det er hypotetisk. Men å si det etter at 12 mennesker ble drept på brutalt vis i Paris og to i København, er for å si det forsiktig, meget spesielt. Det er sogar ekstremt.

Skovmand ytret seg i forbindelse med en enquete Ugebrevet A4 hadde om ytringsfrihet.

»Charlie Hebdo var selv ude om det. Hvorfor skulle de genere muslimer, som ikke har det for godt i Frankrig?« lyder det bl.a. fra den 79-årige politiker, journalist og forfatter i rundspørgen.

..

»I virkeligheden skulle de folk, der lavede arrangementet med Lars Vilks, straffes for uagtsomt manddrab, for havde de ikke gjort det, var der ikke sket noget. Og hvorfor indbyde en mand, der har tegnet Muhammed som hund? Det er plat og skal ikke belønnes,« siger han.

Skovmand har heller ingen sans for Muhammed-karikaturene til Jyllands-Posten. De var et stunt for å få oppmerksomhet rundt Kåre Bluitgens bok, mener han.

120414-764-skovm

Du kan takke deg selv hvis du krenker islam, mener Skovmand.

At noen mener noe så «tosset» er ikke nytt.  Uffe Ellemann Jensen har sagt lignende ting, men ikke efter at det er begått en massakre. Det gjør uttalelsene spesielle.

Men det gjør også reaksjonen: For det er ingen. Partiledelsen sier seg uenig, men det er ingen sanksjoner. Leder for landsstyret, Sven Thorhauge, sier han skal ta seg en prat med Skovmand. Det er alt.

sven.skovmand

Foto: Sven Skovmand i yngre dager, a la Rudi Dutschke. Aner man en sammenheng? Man løser motsetninger gjennom forbud: Man skal ikke krenke andres religion. Ytringsfriheten skal gjelde politikk. Men hva hvis religionen er politisk? Skovmand har beholdt 60-tallets aggresjon og hensynsløshet når han sier at de som ble drept har seg selv å takke. Ånden til RAF lever videre.

Kunne man sett for seg en så slapp reaksjon hvis det var snakk om vestlige som hadde drept muslimer?

Mediene og politikerne venner oss til at det er to standarder. Det er i seg selv en alvorlig undergraving av rettsbevisstheten.

Sven Skovmand: »Charlie Hebdo var selv ude om det«