Nytt

I Tyskland er det nå litt andre toner overfor asylsøkere hos regjerings­medlemmer både til høyre og til venstre enn de man kunne høre for bare få uker siden.

Die Welt skriver fredag at både nærings­minister Sigmar Gabriel (SPD, også vise­stats­minister) og innen­riks­minister Thomas de Maizière (CDU) ber flyktninger vise respekt for tyske lover og prinsipper, som menings­frihet, religions­frihet og like­stilling.

thomas-de-maizière

De Maizière (bildet) reiser i tillegg anklager om egen­rådighet:

«Inntil i sommer var flyktningene takknemlige for å få være hos oss.» Nå finnes det flere av dem som tror ”at de kan ta seg til rette hvor som helst». «De forlater mottak og bestiller en taxi. Forbausende nok har de penger til å reise hundrevis av kilometer gjennom Tyskland. De streiker når de er misfornøyd med innkvarteringen, de blir rasende når maten ikke faller i smak. De deltar i slagsmål i asylmottakene.» Det dreier seg riktignok om et mindretall. Men det må være sånn at de som kommer til Tyskland, må la seg fordele dit de henvises og anerkjenne landets rettsorden, sa CDU-politikeren.

Mon tro hvorfor han er forbauset?

Kjente han ikke til de mange historiene som har stått på trykk i europeiske aviser i noen år, om forholdsvis velstående syrere i sikkerhet i tyrkisk, egyptisk eller annet eksil som plutselig så sjansen til et bedre liv? Mottar ikke en statsråd med ansvar for samfunnssikkerhet slike etterretninger?

Gabriel minner om at Tysklands kapasitet ikke er grenseløs:

Etter visestatsminister Sigmar Gabriels oppfatning har flyktning­krisen har strukket Tyskland til grensen for sin kapasitet. ”I Tyskland nærmer vi oss i rasende fart grensen for våre muligheter,” sa Gabriel til Spiegel Online. «Vi kan bare med store vanskelig­heter ta imot det enorme antallet flyktninger.»

Mange steder i Tyskland er allerede overbelastet. ”Selv­følgelig er det ingen grenser for asylretten, men det er faktiske grenser for hvor mye byer og kommuner kan belastes”, sa SPD-formannen.

Han er også urolig for debattklimaet i landet:

Han gikk dessuten inn for en åpen debatt om befolkningens engstelse og problemer. ”Vi kan ikke ha et klima der den som gir uttrykk for bekymring, blir stemplet som fremmed­fiendtlig eller høyre­radikal”, formante økonomi­ministeren.

Men det har de altså. De også.

 

Die Welt