Sakset/Fra hofta

Det var en gang en fetert og alderstegen operasanger som ble intervjuet av en storavis. De pludret om minneverdige øyeblikk i den store sangerens karriere. De kom inn på døden. Det var da den store sanger innrømmet at tanken på døden hadde kommet noe overraskende på ham i det siste. «Men du er vel klar over at alle skal dø,» spør avisa. «Ja, men jeg har alltid trodd at Han ville gjøre et unntak for meg,» humret stjerna.

Det er noe med det der, når en abstrakt innsikt blir til en konkret erkjennelse – som gjelder en selv. Etter som årene går opplever vi alle at vi ikke er så spreke som vi en gang var. Plutselig kjenner man ondter og komplikasjoner man ikke visste om før. Plutselig må man ha legebehandling. Operasjon!

Altså, spesialisten sier jeg må under kniven. Prioritert. Innen noen uker skal det skje. Noen dager senere er jeg på telefon med spesialisten. Men nå er «noen uker» blitt til 10 uker. Var jeg ikke prioritert? Så går det to uker, og det blir akutt. Rushes til sykehus i annen by, får ikke tatt med tannbørste en gang.

I tillegg til disse tradisjonelle norske ventelistene, så kommer problemet med å orientere seg i rettigheter, muligheter og behandlingsopplegg. Når du ringer rundt til ulike kontor, leger og folk du kjenner som har hatt samme medisinske problem, får du ulike informasjon. Hva skal man tro? Og hvem har overskuddet til å være megler og sekretær når man er syk?

Nød lærer naken kvinne å spinne, og det får en skarve nordmann til å spørre seg hva er nå dette som kalles privat helseforsikring.

Vi har jo våre fordommer om amerikansk helsevesen. Og det jeg har hørt, er at det er ekstremt dyrt å forsikre seg. Stor er derfor forbauselsen når jeg undersøker priser. Vertikale Helse, for eksempel, garanterer behandling innen 10 dager for 433 kr pr måned, og inne 20 dager for 324 kr. Ergo, for 1-2 % av en moderat norsk nettolønn, får du garantert behandling på mye kortere tid enn det jeg opplevde – og det er ikke spesielt lenge, har jeg skjønt. I underkant av 300 000 venter i behandlingskø, og ventetiden er i snitt mer enn 3 måneder.

I tillegg tildeler Vertikal en medisinsk rådgiver som følger deg før, under og etter behandlinga. Etter å ha kjent på usikkerheten når man ringer rundt for å få info, forkommer bare det som en stor befrielse. For det er ingen som er din talsmann og megler i norsk helsevesen. Du må klare deg selv.

For de fleste unge er dette diktning. Det angår ikke dem. Men når man har et halvlevd liv bak seg, fremstår ting annerledes. Ikke minst vi menn kan ha nytte av helseforsikring. Det er mye som kan skje, også typiske mannsykdommer: «Brystkreft får mange ganger større oppmerksomhet, selv om prostatakraft rammer flere. Prostata er mer usexy enn brystkreft, sa urolog Sven Løffeler på et møte i prostataforeningen, Profo, i Vestfold.» Sandefjord Blad forteller videre, «hvert år får 2.800 kvinner brystkreft, 700 dør av sykdommen. Over 4.000 menn får prostatakreft, og over 1.000 dør av kreft i underlivskjertelen. I helsevesenet er det omvendt likestilling, kvinnesykdommer får størst oppmerksomhet, mente Løffeler.»

Så da vet vi det. Og siden det ikke er min greie å syte og klage over at jeg blir diskriminert, så er jeg pragmatiker og forsikrer meg.

(Og nå har jeg ikke tatt med den ressursknapphet som vil komme over hele fjøla i kjølvannet av uproduktiv innvandring.)

Helseforsikring? Så absolutt!

 

Les også

-
-
-
-
-
-