Berlingskes erfarne Midtøsten-korrespondent Allan Sørensen har en «chilling» rapport fra Izmir i Tyrkia. Sørensen har arbeidet mange år i Midtøsten for Kristeligt Dagblad og er ikke redd for å oppsøke kontakter som mer urutinerte ville skygge unna. Man forstår forskjellen når man leser Sørensens reportasje.

Han og fotografen får kontakt med mellomledere i smuglermafiaen, som Izmir er full av. «Trafikken» foregår helt åpenlyst. Tyrkia tjener store summer.

Sørensen og fotografen vil gjerne være med en båt over til en av de greske øyer. Men de blir advart på det sterkeste og jo mer de insisterer, jo kraftigere blir advarslene. Det vil være et livsfarlig prosjekt. Hvis «noen» oppdager hvem de er kan de rett og slett forsvinne. Etterhvert blir det klart hvem disse «noen» er: IS.

Sørensen og fotograf har møtt Hassan fra Mosul, som er profesjonell smugler:

»Hvad nu, hvis de sender en mindreårig for at skyde jer? En dreng, som de giver penge for at gøre det?«

Hans øjne stirrede lige ind i mine. Hassan, den irakiske menneskesmugler i den tyrkiske by Izmir, mente, hvad han lige havde sagt. Det var ramme alvor. Det afslørede både toneleje og blik.

Samtalen med Hassan havde bevæget sig ind på muligheden for at sejle med migranter og flygtninge fra Tyrkiet til Grækenland i en gummibåd. Det fremgik tydeligt, at det farligste for os – to danskere, en journalist og en fotograf – ikke ville være bølgerne.

Vi havde bedt Hassan tage kontakt til sine overordnede i smuglerhierarkiet, og nu stod det klart, at det var typer, han selv var bange for.

»Jeg har været soldat i den irakiske hær, og jeg er ikke nogen splejs. Men det her er for farligt. Det går ikke. I kan forsvinde, uden at nogen lægger mærke til det – blive skudt eller kidnappet,« sagde Hassan og afbrød mødet.

I tre dager snakket Sørensen med syrere og irakere i Izmir om «trafikken» og hvem som styrer den. De gikk som katten rundt grøten. Først da Sørensen fortalt om Hassans advarsel, åpnet de seg og ble direkte:

»Der er masser af IS-krigere i byen. I kan ikke se eller vide, hvem de er, for de har barberet sig og går almindeligt klædt. Men de færdes her på torvet om dagen. Nogle arbejder, andre tager del i smuglernetværket. Når mørket falder på, går de hjem og sover.«

Sørensen har fått fatt i en adresse på en bydel hvor IS-folk skal holde til. De fraråder ham på det sterkeste å gå dit.

Det har dukket opp advarsler, også fra europeisk etterretning, om at IS smugler krigere til Europa skjult som flyktninger.

Men det smuglere i Izmir forteller er noe annet og langt mer alvorlig: Det er IS som styrer en del av rutene inn til Europa. Da har de full kontroll med hvem som kommer inn, de trenger ikke «skjule» seg.

Hvorfor skulle de ikke gjøre det? Hvis de styrer trafikken får de store inntekter. IS er ikke kresne når det gjelder å tjene penger.

De er dessuten gode på logistikk, en egenskap som kommer godt med når man skal organisere menneskesmugling. De har hard disiplin, og er uten medfølelse.

Samme kilde med tæt kontakt til Islamisk Stat, som udpegede IS-krigernes foretrukne opholdssted i Izmir over for Berlingske, modsiger PETs vurdering. Han udtaler sig til avisen på betingelse af anonymitet. Berlingske er bekendt med hans identitet.

»Der er allerede flere hundrede i Tyskland,« siger han.

IS vil være i Europa av minst to grunner: De vil rekruttere og misjonere blant muslimer i Europa, og senere vil de gå til krig, når de finner at tiden er inne. De kan også demonstrere sin makt ved angrep som det på Charlie Hebdo. For IS er det misjonering, maktdemonstrasjon og jihad på en gang.

Myndighetene klarer ikke å henge med og deres eneste valg er å innføre en form for sikkerhetsstat, noe som vil øke gjensidig mistenksomhet og polarisere samfunnet.

Kilden sier det er to hovedgrupper IS-krigere: De som er utsendt av IS som organisasjon, og er under kommando. De andre reiser frivillig.

Ifølge den anonyme kildes udsagn går den sikreste vej til Tyskland via IS. Organisationen skulle have et fremragende smuglernetværk til Danmarks naboland – han kender personligt til to IS-krigere, der i løbet af sommeren er ankommet til Tyskland. I et bredere tidsperspektiv kender han til tre krigere, der har fået asyl i europæiske lande, men som er rejst tilbage til Syrien, fordi de savner fællesskabet i kalifatet.

»Den uofficielle del er IS-krigere, der rejser fra Syrien, fordi de vil have familien med til Europa. De er ikke sendt af sted af IS, men de bruger IS-varemærket til at skaffe sig adgang via smuglerne,« siger kilden.

Har IS allerede krydset grænsen?