Nytt

Aftenposten skriver om flyktningers forhold til smarttelefoner. Telefonene er en del av hverdagen til flyktningene. FN deler ut SIM-kort til flyktningene og de kommuniserer med hverandre via telefonene Mange i vesten opplever at det å kjøpe mobiltelefon er en nødvendighet, men prisen gjør det til et økonomisk løft som man ikke gjør i utide. Mye tyder på at flyktningene ikke er blant de dårligst stilte. Nå halverer menneskesmuglerne prisene. Noe som åpner mulighetene for enda flere flyktninger med smarttelefoner.

Når gjør europeiske politikere tiltak for å demme opp mot den uendelige strømmen av mennesker som krysser den europeiske yttergrensen? Med lavere priser øker svært ofte etterspørselen.

Lavere kostnader og gode kommunikasjonslinjer demper neppe trafikken av flyktninger og migranter.

Hvem betaler til slutt kostnadene ved å bosette flyktningene og migrantene i vestlige land?

Graden av yrkesdeltagelse blant ikke-vestlige menensker i Norge viser at gratis blir ikke den «syriske festen.»

Siden krigen i Syria begynte, har menneskesmuglerne måttet kutte prisen på sine tjenester til det halve, anslår Ali. Den eneste delen av reisen som de fleste fortsatt betaler bakmenn for, er overfarten med båt fra Tyrkia til Hellas. Resten fikser de på egenhånd.

- Syrere er ikke idioter, sier han.

I en av Beograds parker forteller en annen syrer, med etternavnet Aljasem, at han holder kontakten på nett med sine 21 søsken i fem land gjennom WhatsApp. En av de første tingene han gjorde da han var kommet seg ut av Syria, var å skaffe seg en ny smarttelefon.

Inne i Syria er det farlig å reise med telefon. Både på regjeringsstyrkenes og IS-soldatenes kontrollposter er det vanlig å kreve Facebook-passordet fra den som passerer. De sjekker Facebook-profilen for å se hvor den enkelte hører til i borgerkrigen.

- Hvis du nekter å gi soldatene Facebook-passordet, vil de slå deg, ødelegge telefonen eller verre, sier Aljasem.

FN deler ut SIM-kort

Teknologien har også forandret kontakten mellom migrantene og de internasjonale hjelpeorganisasjonene.

Lyst til å bidra? Slik kan du hjelpe flyktningene
FNs høykommissær for flyktninger har delt ut 33.000 SIM-kort til syriske flyktninger i Jordan samt 85.704 solcellepaneler som blant annet kan brukes til å lade opp mobiltelefoner.

Aftenposten