Innenriks

Foran høstens budsjettoppgjør i Stortinget, varsler flere profiler i KrF at dersom Erna Solberg satser på søndagsåpne butikker og kutt i sentrums hjertesaker, kan det borgerlige samarbeidet ryke. Dette skriver  Vårt Land den 22. september.

KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen forutsetter at prosentmålet for bistand blir høyere enn 1 prosent og han mener også at økt ledighet og tilhørende utfordringer ikke tillater store skattekutt.

Men det er nok i spørsmål knyttet til asylpolitikken at de største slagene vil stå.
KrFs Geir Toskedal sier til Vårt Land:

Vi kan ikke ha det slik at et opphold på asylmottak skal virke som et fengsel light, nærmest som om vi håper at det skal få mennesker til å reise hjem igjen.

Toskedal varsler at KrF vil stille tydelige krav i asylpolitikken når regjeringen legger frem statsbudsjettet om to uker. Han sier partiet vil ta opp saksbehandlingstiden og at beboerne på asylmottak skal ha et anstendig livsopphold.
Venstres asylpolitiske talsmann Andrè Skjelstad følger opp KrFs krav og vil gjøre noe med den summen penger mottaksbeboerne lever for. Toskedal er enig med Venstre og sier ifølge Vårt Land at det ikke er urimelig å sammenligne summene med de veiledende sosialsatsene som for tiden er på 5500 kroner. I dag får mottaksbeboerne 2929 kroner i måneden.

Vårt Land spurte ikke KrF og Venstre om det er grunn til å tro at det å gjøre det mer lukrativt å bli asylsøker vil føre til et økt antall asylsøkere og at forslagene fra Venstre og KrF derfor vil gjøre det umulig å få ned saksbehandlingstiden.