Sakset/Fra hofta

Julia Caesars søndagskronikk omhandler ikke overraskende Expressens uthengning og avsløring av henne. Det fremgår at hensikten var å redusere henne til et maktesløst offer som måtte se seg over skulderen.

Men planen slo feil. Caesar gikk selv ut og avslørte Niklas Orrenius og Annika Hamruds «oppsøkende» journalistikk. Orrenius påsto at han var «nyfiken» siden hun har så mange lesere. Men etter én kontakt burde Orrenius visst at Caesar ikke var interessert. Det burde ikke ha kommet som noen overraskelse, gitt medienes omtale av alle som avviker fra normalen.

Fire besøk – to fysiske og to telefoniske – står derfor ikke til troende. Det var trakassering. Etter besøket 24. august visste Caesar: Det her kommer ikke til å ta slutt. De kommer til å fortsette inntil jeg sitter skremt i et hjørne.

Overrumpling

Måten de kom overraskende på henne, sa også noe om hva de var ute etter. Det stemmer ikke med Orrenius fremstilling av sin journalistiske uskyld.

De har helt och hållet följt riktlinjerna för hur oanmälda hembesök ska se ut för att få maximal utdelning. Hela dramaturgin bygger på en överraskningseffekt. Det tilltänkta offret ska överrumplas i sin privata bostad, gärna yrvaken och oduschad med håret på ända, kanske vid en pågående familjemiddag eller myskväll med familjen. Ju obekvämare situationen är för objektet, desto bättre prestigepoäng för reportageteamet.

Derfor valgte hun å gå til angrep først. Leserne skulle vite hvilke metoder svenske medier var villig til å benytte. Kanskje de ville bli forlegne?

Men nei. Denne uken presenterte Expressen Annika Hamruds artikkel som avslørte Caesars identitet. Kulturredaktør Karin Olsson sa det var for å få et sunnere debattklima. Når man er profesjonell har man ikke krav på anonymitet, resonnnerte hun. Men samtidig med avsløringen stemplet Expressen Caesar som en spreder av hat og «fremlingsfiendtlighet». Slik har ikke krav på beskyttelse.

Det er en helt annen begrunnelse. Den trumfer den første: Målet var hele tiden å frata Caesar anonymitet for å skade henne. I dagens Sverige er det farlig å bli hengt ut som fremmedfiendtlig.

Avslører seg selv

Det er noe alvorlig galt i medienes logikk. Hvis Caesar sprer løgner, hvorfor har ingen tilbakevist dem?

Sedan april 2010 har jag regelbundet skrivit krönikor på Snaphanen. I drygt fem år. Det här är krönika nummer 202. Under samma tidsperiod har jag skrivit tre böcker. Som genom en tyst överenskommelse mellan samtliga media har allt jag skrivit tigits ihjäl. Det var väntat, men här blir det verkligt intressant. Under de här åren har det nämligen funnits alla möjligheter i världen för journalister och vilka andra som helst att kritiskt granska och bemöta det jag skriver. Det har ingen enda journalist gjort. Ingen.

Varför har ingen gjort det? Måste man ha någons personnummer och bostadsadress och kunna komma på oanmält hembesök för att kunna bemöta honom eller henne?

Krossa

Det er den fullstendige mangel på faktuell tilbakevisning og tilflukt til bakvaskelse og propaganda som viser at mediene ikke har noe å fare med. I stedet går de etter personen for å «krosse» ham eller henne.

Ved å rykke ut slik at Dagens Nyheter ikke rakk å fortsette utpressingen, tvang Caesar Bonnier-avisene til å ta en avgjørelse: Innstill forfølgelsen eller fullfør den. De valgte det siste.

Høyer innsatsen

Hvorfor? Kanskje de ikke tør noe annet. Kanskje det står for mye på spill. Ikke i noe annet vestlig land er båndene mellom partiene og mediene så sterke som i Sverige. De forsvarer den samme makten og den samme politikken. De står og faller sammen. De har bundet seg til masten.

Når Sverigedemokratene tipper 20 prosent får panikk. De tenker ikke demokrati, de tenker ikke samtale. De blir besatt av hvordan de kan snu vindretningen. De tenker ikke demokratisk, de tenker politikk som krig.

Tilfellet Julia Caesar handler derfor om noe langt mer enn en tidligere DN-journalist som har blitt en flittig kronikør av sin samtid. Det er et drama som utspiller seg, og vi er alle på en eller annen måte berørt.