Etter at delstatsmyndigheter i Sachsen på uhyre kort varsel mot slutten av forrige uke kunngjorde at det ville komme 800 asylsøkere – i hovedsak syrere – til Dresden, gikk tysk Røde Kors torsdag ettermiddag i gang med å sette opp en teltleir i et parkområde i bydelen Friedrichstadt.

Allerede torsdag kveld kom det til spontane protester fra omlag 25 personer mot arbeidene med teltleiren, som også ble utført med anleggsmaskiner – kanskje ikke verdens hyggeligste syn hvis de kommer som lyn fra klar himmel i ens eget nærmiljø. De angjeldende personene trakk seg imidlertid raskt tilbake på politiets ordre.

friedrichstadt-protest

Like fredelig gikk det ikke for seg dagen etter. Fredag deltok 200 personer i en demonstrasjon i regi av Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), et høyreradikalt parti omtalt som nynazistisk. Foruten å protestere mot selve leiren, gjorde de forsøk på å hindre Røde Kors i sitt arbeid.

Det kom til sammenstøt da markeringen ble møtt av en motdemonstrasjon som samlet 350 personer. At politiet gikk i mellom var ikke til hinder for slagsmål, kasting av gjenstander eller bruk av fyrverkeri. Tre personer ble skadet, den ene av dem en kvinne med store blødninger.

I ett tilfelle skal noen til og med ha kjørt på en Røde Kors-medarbeider med bil. «Jeg har aldri opplevd noe lignende,» sier Rüdiger Unger – sjefen for tysk Røde Kors.

Denne og andre nyheter den siste tiden tyder på at migrasjonen og reaksjonene på den avstedkommer en voldsspiral i Tyskland. Det er grunn til å tro at tyske sikkerhetsmyndigheter spør seg hvor mange omdreininger den vil få.

Til tross for lignende tildragelser andre steder i Tyskland (samt i Italia) som gjør det legitimt å frykte en trend, er fenomenet lite omtalt i Norge. Demonstrasjonen i Dresden ble omtalt i en NTB-melding, men ser knapt ut til å ha vært gjengitt av andre enn Altaposten. Det kjennes kanskje tryggest å stikke hodet i sanden.

 

Süeddeutsche Zeitung
Morgenpost
The Independent