I en spørreundersøkelse utført av ABC News og Washington Post ligger den særdeles frittalende Donald Trump overlegent foran de øvrige kandidatene i det republikanske primærvalget.

Trump får i undersøkelsen 24 prosents oppslutning. På henholdsvis andre- og tredjeplass finner man Scott Walker på 13 prosent og Jeb Bush på 12 prosent.

Riktignok ble ringerunden foretatt før Trumps nedsettende kommentarer om krigsbragdene til tidligere presidentkandidat John McCain, som nyter stor respekt på den konservative grasroten.

Trump har satt spørsmålstegn ved hvorvidt McCain egentlig var en krigshelt i Vietnam, da han tross alt ble tatt til fange av fienden.

Outsideren

donaldtrump61815

Helt siden han offentliggjorde sitt kandidatur, har Trump vært en yndet målskive for massemediene, og for begge sider i amerikansk politikk.

Venstresiden avskyr ham som en genuin ideologisk motstander, mens mange på høyresiden er sterkt bekymret over hans manglende sofistikasjon, og faktumet at han er den republikanske kandidaten med minst sannsynlighet til å vinne vippevelgerne.

Den konstante strømmen av angrep fra både høyre og venstre har gjort Trump til valgkampens store outsider. Han er dessuten så brautete at hans uttalelser bestandig er av nyhetsverdi. Slik er han blitt et midtpunkt – den som folk snakker om, og som man enten er for eller imot. Alt dette har gavnet ham på meningsmålingene.

Sisteskansen

Trump har langet ut mot illegal innvandring, Obamacare, Obama-administrasjonens svake og famlende kamp mot IS, og tannløse amerikanske forhandlere i handelsavtaler med blant annet Kina. Han ønsker å styrke militæret, men har distansert seg fra Bush-administrasjonens unilateralisme.

Flere av hans uttalelser, særlig om den illegale innvandringens bidrag til kriminalitet, har tatt en meget politisk ukorrekt form. Han sier det de andre republikanske kandidatene ikke tør, og nekter plent å unnskylde seg når venstresiden spiller krenket.

Den uapologetiske stilen, kombinert med et tilsynelatende fravær av konvensjonell valgstrategisk tenkning, har bare bygget opp under hans troverdighet som en som ikke ser på makten som et mål i seg selv, men som et middel til reform. Slikt har vekket reell entusiasme (med substans denne gangen, i motsetning til hva som var tilfellet med Obama).

Elitene hater han for det, men budskapet har gått rett hjem til de republikanske kjernevelgerne. De anser ham som sisteskansen til den tradisjonelle hvite, konservative majoriteten i USA.

USA er forandret demografisk. Latinoamerikanere utgjør i dag omkring 18 prosent av USAs befolkning. I praksis vil de avgjøre valget. Der en kandidat som Jeb Bush ønsker å fri til disse, og dra utbytte av deres sosiale konservatisme, gjør Trump alt han kan for å fremmedgjøre dem.

I motsetning til øvrige republikanere nekter således Trump å ta innover seg en demografisk endring som allerede har funnet sted. Det kan vinne ham det republikanske kandidaturet, men gi Demokratene den neste presidenten.

 

 

http://onpolitics.usatoday.com/2015/07/20/poll-trump-opens-a-double-digit-lead-pre-mccain/