Nytt

Naboer så ingen tegn og kaller ham en «helamerikansk gutt». Mediene gjengir villig hvor snill og vennlig han var. Slik blir drapene i Chattanooga torsdag nærmest ubegripelige.

Ingen ville finne på å kalle massemorderen fra Charleston noe slikt. Dylann Roof ble raskt et symbol på sider ved USA som skulle fjernes. Sørstatsflagget fires fra delstatens bygninger og har fått et stigma på seg som vil forsvinne, ganske enkelt fordi det vil inngå i en større fortelling om det nye USA. Det USA bør være.

Men når en ny terrorhandling rammer amerikanske militære, er reaksjonen den stikk motsatte: Det gjelder å finne formildende omstendigheter, og parkere historien på et sidespor.

Det finnes mange grunner til dette. Normalt naboskap blir vanskelig med mistillit og mistanke. Men er det ikke en forskjell på dette og å lukke øynene? Kan det være at Obama-administrasjonens «see-no-evil-hear-no-evil» signaliserer til folk at de skal holde seg til sitt og ikke bry seg?

His neighbors here in Hixson, the suburb of Chattanooga where he grew up, said that he seemed to have been an all-American boy, handsome and polite, normally in a T-shirt and jeans.

Mohammod Youssuf Abdulazeez, 24

Mohammod Youssuf Abdulazeez (24) var ingen taper, han fikk fagutdannelse og jobb:

he received an engineering degree from the University of Tennessee-Chattanooga in 2012 and interned with the Tennessee Valley Authority, learning to manage electrical power systems.

Både den sosiale og yrkesmessige integrasjonen fungerte. Likevel valgte han å angripe det samfunnet som tok imot ham. Demred angriper han den amerikanske drømmen. Noe er sterkere enn den og det utløser store kvaler hos amerikanerne.

Også New York Times-journalist Richard Faussset har vanskelig med å forene bildet av forstadsidyll med de ugjerningene Abdulazez begikk. De trosser hans forstand som amerikaner.

Men det er forskjell på å klynge seg til det usannsynlige før det skjer og etter at det har skjedd.

 

It is a movie-set vision of American suburbia, almost surreally well-tended, with handsome middle-class homes of a late-1970s vintage. Dean McDaniel, 59, who lived two houses down from the Abdulazeez family on Colonial Way Circle, said he had known Mr. Abdulazeez for the last dozen years or so, when the family moved into the neighborhood. Mr. McDaniel said that two of Mr. Abdulazeez’s sisters used to babysit for the children of Mr. McDaniel when they were younger. Mr. Abdulazeez would sometimes visit his sisters while they were there.

He remembered Mr. Abdulazeez and his siblings as well behaved and polite. You could tell, he said, that they had strict parents and a structured lifestyle.

The girls and the mother wore head scarves, he said, while the son dressed in typical American garb: T-shirts, jeans, shorts. The parents spoke with an accent, the children less so. Mr. McDaniel said he knew they were Muslim, although he did not know where they were from.

Var det noen tegn?

Hijab vitner om en lojalitet til konservativ islam. Var det andre tegn? Faren ble etterforsket for å ha gitt penger til en organisasjon med mulig tilknytning til terror for noen år tilbake.

federal officials familiar with the inquiry said that his father had been investigated years ago for giving money to an organization with possible ties to terrorists.

Når det gjelder sønnen, så var det tegn på «bevegelse» i radikal retning:

Mr. Abdulazeez maintained a blog where he posted about Islam, according to the SITE Intelligence Group, which tracks international terrorist groups. A July 13 post stated that “life is short and bitter” and that Muslims should not let “the opportunity to submit to Allah … pass you by.”

Photographs posted on family Facebook pages show the once-clean-cut student recently grew a beard. A Hamilton County jail booking report posted on Chattanoogan.com shows that he was arrested on a charge of driving under the influence, a first offense.

In the last two or three months, Mr. Abdulazeez had begun showing up rather regularly at Friday Prayer at the Islamic Society of Greater Chattanooga, a large mosque and cultural center, said Dr. Azhar S. Sheikh, a founding member of the center’s board.

Men er dette nok til at Abdulazeez skulle vært satt under overvåking? Det ville vært interessant å vite om NSA eller noen av de andre har en watchlist som gjør at visse ytringer får røde flagg til å gå opp.

Det har vært mange terrorangrep der signalene i ettertid virker tydelige. Dette må gnage på myndighetene. De må velge hvilke befolkningsgruppers lojalitet de vil prioritere.

usa.chattanooga.memorialNår man ser minnestedet over de fire drepte marinesoldatene, forstår man at dette ikke kommer til å gå ubemerket hen. Marinesoldater nyter stor respekt. Amerikanerne vil ikke godta at de ikke er trygge på amerikansk jord.

 

http://www.nytimes.com/2015/07/17/us/chattanooga-tennessee-shooting.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=a-lede-package-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0

 

http://www.nytimes.com/2015/07/17/us/chattanooga-shooting-suspect-was-ordinary-boy-neighbors-recall.html?action=click&contentCollection=U.S.&module=RelatedCoverage&region=Marginalia&pgtype=article