Nytt

Drapene på fire US Marines hjemme i USA, setter i gang noe, noe som heller ikke myndighetene kontrollerer og som de må ta hensyn til.

I år er det drept flere US Marines i USA enn i Afghanistan. Tallene er små, men har likevel en kjerne av sannhet: Krigen kommer «hjem».

Tre av fire drepte i Chattanooga hadde tjenestegjort i Afghanistan og Irak.

Kolleger kan ikke unnlate å reflektere over hva kameratenes død betyr. En av de drepte het Wyatt:

Matt Bein, a Marine Corps veteran who served with Sergeant Wyatt, said he was a kind mentor.

“He wasn’t the fierce, gung-ho Marine,” he said. “But you could always count on him.”

He said a number of other Marines he had talked to saw the attacks as something they had long feared: an expansion of the wars they fought in Afghanistan and Iraq to American soil.

“We really see this as a wake-up call,” he said.

Når profesjonelle soldater blir drept i hjemlandet setter det i gang noe. Død er en fiende soldatene møter på slagmarken. Dit øverstbefalende har sendt dem. Hvis det skjer mens de er ubevæpnet hjemme, er det noen som ikke har fulgt med i timen eller gjort jobben sin.

chattanooga.thomas.sullivan«Chattanooga» kan oppsummeres i historien til Thomas Sullivan.

Gunnery Sgt. Thomas Sullivan was in the Marine Corps for 18 years, survived truck bombs and a rain of mortars during one of the biggest assaults of the Iraq war, earned a Combat Action Ribbon and two Purple Hearts, and was expecting to retire soon. Instead he was ambushed on home soil, in a suburban Chattanooga, Tenn., office park.

I USA er forsvaret fortsatt en viktig institusjon, og de militære har utkjempet krig i Midtøsten og Afrika i tiår. Det er en hel epoke i amerikansk historie, som overskygger Vietnam.

Når denne krigen kommer hjem, vil det sette i gang mange tanker og prosesser. Annerledes enn i Europa som snart ikke har noe forsvar.

30 briter ble drept på strendene i Tunisia, av samme ideologi og bevegelse som i Chattanooga. Men britenes reaksjon er tam, rådvill. Til tross for at Lee Rigby ble slaktet i Woolwich.

Det er en fundamental forskjell på USA og Europa, til tross for at amerikanske medier til forveksling kan ligne europeiske. De har ikke glemt at verden styres av makt, og at man ikke bare har rett, men plikt til å forsvare seg.

“The shock is that it could happen here,” said Caleb Wheeler, an Iraq war veteran who was a friend of Lance Corporal Wells. “You expect this kind of thing at war, but not here, and they never had a chance to fight back.”

http://www.nytimes.com/2015/07/18/us/marines-killed-in-chattanooga-are-mourned-by-friends.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0&assetType=nyt_now