Nytt

Det er allerede avgjort at nei-siden vinner folkeavstemningen i Hellas. Hvis marginen blir så klar som 60-40 er det et knusende nederlag for EU-makteliten.

Men det har visst ennå ikke gått opp for dem. EU trodde de kunne skremme grekerne til å stemme ja. Men for mange i troikaen kom med utspill som bare kunne provosere frem et nei.

Den tyske finansminister Wolfgang Schäuble sa at det ikke betød noe om grekerne stemte ja, for forhandlingstilbudet sto ikke lenger ved lag. Det falt bort da Hellas unnlot å betale avdraget sitt tirsdag.

Det kan nesten ha virket som om Schäuble ønsket et nei.

Rundt 65 % deltok i avstemningen, og det er særlig alderssammensetningen på nei-stemmene som bør uroe EU. Unionen er ikke populær.

Breakdown of ‘No’ vote:

18-34 years old: 67%

35-55: 49%

55+: 37%

EU-lederne ser ikke ut til å forstå hva kommunikasjon er. Det er et spor de har fastholdt i mange år: Top down, snakker ned til folk. Hellas kom i en skvis som var så hard at folk begynte å se seg om etter alternativer.

Da IMF-rapporten torsdag fortalte dem at det kommer bare til å fortsette med innstramminger en generasjon til, var det nok. Hele troika-opplegget virket som en farse. Grekerne ville ut, uansett.

My personal favourite theory for the swing is that it had something to do with a remarkable intervention from the IMF on Thursday. The Fund’s debt sustainability analysis all but confirmed that lenders have been wrong not to provide Greeks debt relief as part of a new bail-out package. It is the issue which has divided creditors but vindicated Mr Tsipras.

 

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11718775/Greek-referendum-day-results-live-no-vote-leads-by-60-per-cent.html