Per Fugelli bør straks ta en tur til Sandnessjøen. Etter 23 år på Grønland har han enda ikke fått oppleve sine etterlengtede bønnerop. Men i Sandnessjøen på Helgelandskysten så han kan nå få frisket opp sine vakre minner om bønnerop fra minaretene. -Hvis vi bare godtar bønnerop så vil muslimene få en trygg følelse av tilhørighet, sier Fugelli. Dette skal også forebygge radikalisering (!) Nordmenns følelse av tilhørighet er ikke så nøye. Vi har jo bodd her så lenge, så vi vet jo at vi hører til. Ihvertfall vi som må kalle oss godt voksne.

Å godta bønnerop fra moskeene, vil gi muslimene en trygg følelse av tilhørighet. Det vil være en gladmelding som kan mildne det klima av kulde og frykt de tidvis har vært utsatt for.

«Klima av kulde og frykt?» Fugelli er fremdeles på en annen planet. En kald og fryktsom en. Er dette en representativ følelse i Grønlandsområdet? Huff. Kanskje Raymonds trygghetsløyper kan bidra til å spre litt tilhørighet på veien i form av trøstende dialogdamer alene på vei hjem sent på kvelden? Den ene løypa skal jo gå gjennom Grønlandsleiret. To fluer i en smekk.

5332659_2440725

Manglende muslimsk tilhørighet vil bli behørlig rettet opp i Sandnessjøen

Det er ikke forbudt med bønnerop i Norge. Carl I Hagen forsøkte å forby bønnerop fra moskéene via høytalere. Regjeringens lovavdeling derimot, mente at dette «antakelig» ville være i strid med religionsfriheten. Så best å la den saken ligge. Man ønsker ikke å erte på deg Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen hvis man kan unngå det. Grunnlovens paragraf 110 sier at nærmere bestemte konvensjoner om menneskerettigheter skal gjelde som norsk lov. Men støyforskriftene i Norge kan i verste fall legges til grunn hvis man plutselig skulle slite med høylydte bønnerop.

Per Fugelli har, som sagt, vært litt mismodig over at moskéene på Grønland ikke har benyttet seg av anledningen til bønnerop fra minaretene. Men nå kan han altså smile, for i Sandnessjøen tro de til i fredagsbønnen idag etter å ha fått tillatelse av kommunen til å bruke høytalere. Talsperson og konvertitt Tanja Brynlund i den muslimske foreningen Masjid uttaler til NRK:

– Det nye er at vi tar bønneropet ut. Det er en del av den muslimske gudstjenesten på lik linje med at kirkeklokker er en del av den kristelige gudstjenesten, sier Brynlund.

Det blir litt mer fres over sakene når de kvinnelige konvertittene tar saken. De kjenner bedre de ømme offentlige punktene og vet hvor de skal trykke.

11169849_10152708220897721_6005412209443191277_n (1)

Tanja Brynlund fører an i bønneropene

Ordføreren i Alstahaug kommune, Bård Anders Langø (Ap) er positiv til bønneropene og tror at den lokale skepsisen skyldes uvitenhet.

– Jeg tror det handler om at dette er noe vi ikke har hatt i Alstahaug kommune før. Da er det litt nytt, og folk tenker at de ikke ønsker dette.

Nei, det er nok ikke det det handler om i det hele tatt. Skepsisen skyldes neppe uvitenhet og eventuelt misbehag skyldes ikke at det er nytt. Uvitenheten må nok bare tillegges ordføreren, og ikke beboerne i Sandnessjøen.

Bønneropene skal prøves ut nå under ramadan og de vurderer også å fortsette med bønnerop hver fredag. Tanja Brynlund forstår at folk er skeptiske.

– Det er mye negativt fokus på islam i media og urolighetene i verden gjør kanskje at folk blir skeptiske. Folk vet lite om islam, og vi håper de blir mindre skeptiske etter hvert.

Det argumentet der må da være helt utbrukt nå? Folk vet etterhvert ganske mye om islam. Mer enn de noengang hadde forestilt seg at de skulle vite. Og i mange tilfelle: mer enn hva de ønsker å vite. Men man venner seg til alt og bare fordi man ikke står utenfor med protestplakater når høytalerne messer at Allah er den største, så betyr ikke det at man er 1) blitt mindre skeptisk eller 2) at man synes det er helt iorden.

Hvilken by blir nestemann ut?

NRK   Helgelendingen (betalingsmur)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂