Sakset/Fra hofta

Statistikken gjorde et kraftig byks i mai og landet på 179.000 unike brukere. Det er historien «Heller Somalia enn Vadsø» som igjen har gått som en farsott på Facebook.

På én uke i mai fikk denne nær 70.000 sidevisninger. Hva som «går» på Facebook er fascinerende.

Document ser ut til å ha stabilisert seg på rundt 100.000 unike lesere, pluss/minus. Det er bra.

Det gir et solid grunnlag å arbeide videre på. Folk bør spørre seg om de vil savne Document, og disponere deretter. Vi kan ikke leve av luft og kjærlighet. Både press og forventninger øker, dvs. vi er politisk brysomme og samtidig øker forventningene blant publikum. Det er selvsagt en sammenheng mellom de to.

Document er ved å bli politisk brysom for de som gjerne vil at politikk skal være én og samme story. Deres egen.

Hvis det har gått opp for deg at dette er en trussel mot demokratiet og det gode i vårt samfunn, bør du vurdere å støtte Document med et månedlig beløp. Det er self-survival.

Vår dekning er preget av alt fra notiser om enkeltbegivenheter, som bilbranner, til mer dramatiske hendelser som Syria/Irak og terrortrusler. Det blir mye islam/muslimer. Det kan vi bare beklage. Det er ikke vårt valg. Vi må forsøke å dekke det de etablerte mediene enten utelater eller skjevvinkler. Siden dette skjer systematisk må vår slagside bli systematisk.

Det handler om å prioritere, om hva som er viktig. Vi mener at det vi skriver om, hvor deprimerende det enn måtte være, er de viktigste, mest presserende saker i vår tid. Det er historien om problemer som blir til trusler fordi de ikke blir omtalt for hva de er.

Men som et motstykke til dette har vi «oppdaget» at det er like viktig å drøfte hvilket verdigrunnlag vi står på, hvem vi er. Dette er ikke deprimerende, det er oppløftende.

Denne forankringen er det som gjør oss i stand til å stå fast, og omgås som mennesker.

Alt er i dag blitt en åndskamp, slik det var i tredveårene. Mange av de som idag deltar i det offisielle sirkuset kommer til å snu. Det er viktig ikke å bære nag.

Det er nettopp verdiavklaringen som gjør en slik tilgivelse mulig. Bear no grudge. Det er også denne forankringen som gjør det mulig ikke å miste balansen når utstøtingen går i høygir. Hvis man blir provosert og går til motangrep, setter man i gang den tit-for-tat – øye for øye – som dagens kortspillere gjerne ser, for det vil legitimere deres posisjon. Da vil man ha bevist at man er akkurat så umoralsk som de påstår.

Denne fellen går man ikke i hvis man blir klar over hvem man er og hva man står for.

Dette er ikke så komplisert som det høres ut. Man må holde avstand til mediesirkuset. Ellers blir man sucked in.

En annen side ved Documents arbeid er å dokumentere hva som skrives. For å kunne huske hva som ble sagt og skrevet. For den historiske bevissthet er allerede i ferd med å bli endret. Dagens penner husker ikke hva de skrev for noen år siden. De har ingen kontinuitet i deres bevissthet.

Det er derfor en stor oppgave å huske, for uten hukommelse, ingen sammenheng. Da mister vi retningssansen og oss selv.