Ett hus, 40 mennesker, ett nedgriset toalett, ett badekar, hage med avføring og toalettpapir. -Disse menneskene har en annen måte å bo på, sier huseier Awan som har leid ut eneboligen på Søndre Nordstrand til romfolk.

Huseier Awan avviser at han driver noe hospits. Han mener at boligen har fungert som et «spleiselag» hvor man har bidratt med det man kan.

– Hva legger man i begrepet «hospits»? Om bofellesskaper med flere mennesker i familie er et hospits, vil halvparten av alle eneboligene på Søndre Nordstrand være hospits. Det er en kulturforskjell. Disse menneskene har en annen måte å bo på. Nordmenn ønsker en viss avstand fra hverandre, mens her er det mange som bor sammen, mener han.

«Spleiselag» er vel nesten som dugnad, er det ikke? Og dugnad er etterspurt i Norge om dagen. Særlig i forbindelse med å ta imot flere innvandrere. Nordmenn har ikke skjønt bæret. Vi ønsker oss «en viss avstand». Og kanskje også færre å dele toalett med. Vi er så sære og kravstore. Det er ikke rart at det blir mye byråkrati når vi legger vår standard til grunn for bosetting av asylsøkere. Vi minner om Arbeidspartiets innvandringspolitiske talsmann Eirik Sivertsens ord om egenbosetting:

– Fordelen med et slikt system er at enkeltindivider selv kan finne både bosted og arbeidsgiver. Det sparer byråkratiet for mye arbeid, og de kan bruke ressurser på dem som trenger mer hjelp.

Men sparer vi byråkratiet? Tja, vel…nei. Her har man ikke spart byråkratiet, men derimot engasjert opptil flere etater som Brannvesenet og helsemyndighetene her representert ved bydelsoverlegen. I tillegg er boligen nå begjært revet så da er det vel et par andre etater som også må settes i sving.

9c2741c8-16bb-4562-923b-38a863ab26d9_largeimage

Kompakt egenbosetting på Søndre Nordstrand med 40 madrasser og 15 firmaer (foto DnBo) 

Ifølge Gule Sider er det også registert ikke mindre enn femten firmaer på adressen Ljabruveien 98. Du snakker! Her er det både bosted og arbeidsgivere på samme sted! Alle har hjemmekontor på hver sin madrass. Eirik Sivertsen blir sikkert kjempeglad over denne nyheten. Med mange mennesker og mange firmaer så blir det plass til mange, mange flyktninger. Vi trenger bare 250 slike boliger så har vi huset alle de 10.000. Et eksempel til etterfølgelse. Dette er jo en komplett pakke! Mye resirkulering og transport blant firmaene. Det er moderne. Litt vanskelig å kontakte noen av firmaene som ikke oppgir noe telefonnummer, men de aller fleste har mobil.

Men bydelsoverlegen høres ikke det minste imponert ut (festbrems!):

– Renholdet var svært mangelfullt, toalett og bad var tilgriset. Bruk av sanitæranlegg vil medføre smittefare. Når det gjelder kapasitet vil et toalett og et badekar på anslagsvis 40 senger/overnattingsplasser være for lite, skriver bydelsoverlegen i sitt stengningsvedtak.

Huseieren sier han bare ville hjelpe og at han nesten ikke tjente noe på utleien fordi hele overskuddet gikk til vedlikehold. Boligen ble leid ut i 11 måneder og beboerne har betalt mellom 35 og 55 kr per person per natt. Så det blir vel drøyt halve millionen i året. Klart det ikke er budsjett for røykvarslere da! Med så mange bosatte så var det sikkert noen som var våkne til enhver tid?

– Foreldrene mine hadde det vanskelig da de kom til Norge fra Pakistan på 70-tallet, og det er det samme for romfolk nå. Selv om situasjonen er blitt bedre, er det fortsatt rasisme i samfunnet. Jeg synes synd på dem, og ville hjelpe, sier Awan.

Nicolae Stoica, som har vært sentral i Folk er Folk, mener beboerne var heldige som i det hele tatt fikk leie bolig.

– Han er en ekte filantrop som tilbyr folk husrom. I de tre årene jeg har arbeidet med dette har jeg aldri møtt en så god person som ham, sier Stoica.

Et ekte hjertevarmt menneske som gjør sitt for å bekjempe rasismen i samfunnet! Det er nettopp slike hverdagshelter som Awan vi trenger flere av i Norge. Huset hadde en verditakst på fire og en halv million kroner for to år siden, så han er virkelig snill som ikke forventer noen avkastning på denne investeringen.

Anwan er ikke det minste fornøyd hverken med kommuneoverlegens beslutning eller kommunikasjon. Den er direkte rasistisk, mener han.

– De må fortelle meg hva jeg skal gjøre. Jeg får bare beskjed om at «dette må du finne ut av selv». Dette er rasistisk.

Antall toaletter og sånne bagateller må vi ikke henge oss opp i. Mange nordmenn er vokst opp med utedo og det var fint skogsområde rundt huset like ved et større boligfelt. Kunne man ikke bare omregulere eneboligen til en hytte? Arbeiderpartiet er opptatte av å tenke nytt i bosettingen av nye landsmenn. De tenker noe nytt hver dag for tiden, og i dette tilfellet er det jo brukt både kløkt, varme og fantasi. Egenbosetting blir nok en heidundrende suksess.

Det er de store linjene som betyr noe, eller hva sier du Støre?

Osloby

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.