I ti år har det vært stor debatt i Nederland om hvorvidt burka og niqab skal forbys. Det tar tid å komme til enighet. Argumentet mot er velkjent: det er jo så få, så hvorfor lage så mye oppstuss om det? I 2010 gikk forbudet nesten igjennom. Da var det anslått til å gjelde et par dusin burkakledde damer. Nå er saken igjen oppe til vurdering og denne gangen anslås antallet til å være noen hundre burkakledde.

I løpet av fem år har det altså vært en tidobling av burkabrukere i Nederland. «Noen hundre» er nok også et forsiktig estimat ettersom det er angitt av den sosialistiske avisen The Independent hvis budskap er at alle burde kunne gå kledd i det de vil. Individet som velger å skjule seg skal ha større rettigheter enn de som blir utsatt for det. Plaggene føles konfronterende og avvisende på samme tid.

Hvordan tror man at gatebildet ser ut i 2020? Kanskje bare tusen burkakledde? Hva med 2025? Bare noen tusen burkakledde?

Vi ser de samme argumentene i Norge også: Det er jo så fåå det er snakk om. Ja, det er det. Foreløpig.

v2-p4-burqas-2

Uten forbud så brer det om seg. 

Kvinners valg av klesdrakt sier mye om hvilke signaler de ønsker å sende ut. Det er ikke vanskelig å gjette disse kvinnenes politiske ståsted selv om tror de har kledd seg helt «individuelt»:

Borgarråd-i-Stockholm

Stockholms Borgerråd består hovedsakelig kvinner i komfortable klær som kan alt om genuspolitikk (hvor er de etniske minoritetene?)

Det liberale Nederland sliter med å innføre forbud. Selv om de ser at deres egen liberalisme er truet av de ikke-så-liberale i burka og nikab. Og det gjelder å holde religion utenfor debatten. For burka og nikab har jo ingenting med religion å gjøre!

«The Dutch government has agreed to a partial ban of the wearing of full-face veils in public places such as schools, hospitals and on public transport.

Mark Rutte, the country’s prime minister, said the move “had nothing to do with religion,” but said it was necessary to “enforce values” of Dutch society.

The proposal, which was approved by the cabinet sitting in The Hague, will apply to all face coverings including ski-masks and helmets, but must be approved by parliament before it becomes law. It will not apply on public streets.

Skal du ha på burka, så må den altså av på bussen. (Vi kan ikke helt se for oss at noen tar den av seg i busskøen, så burkakledde bør bruke joggesko for her blir det mosjon med på kjøpet.)

Østfold Fylkeskommune hadde ikke mot eller vilje til å komme frem til samme beslutning. Men vi er noen år etter i løypa. Bedre å vente til de ressurssterke nikab- og burkaforkjemperne har kommet seg inn i politikken og blitt alles kjæledegger slik at det blir litt reell motstand.

Nordmenn som ikke liker at folk kler seg som de vil kan jo alltids sykle til jobben. 

Belgia og Frankrike har begge innført et totalt burkaforbud: Det samme gjelder for Barcelona i Spania og enkelte byer i Nord-Italia.

The Independent