Inger Anne Olsen slår et slag for lagalisering av cannabis. Olsen skriver om studenter og fagfolk som er enige om at alkohol er farligere enn cannabis. Det virker som om Olsen bærer på en frustrasjon over politikere som mener at alkohol er det norske rusmiddelet.

Det er ingen tvil om at alkohol har en lang historie i Norge. Øl er brygget i århundreder og vi kan hvert år lese på juleølens bakside om hvordan våre forfedre skulle ha juleølet ferdig til mørketidens store høytid. Mjød skal også ha en lang historie her oppe i det nordlige Europa. Honning, vann og gjær var ingredienser i en søt alkoholholdig drikk. Alkoholholdig drikke er noe mange setter pris på som følge til god mat, hyggelige sammenkomster eller som en hyggelig kos ved peisen uten at det er rusen som står i sentrum.

Alkohol kan misbrukes, og det gjøres. Det er allikevel et spesielt lys Inger Anne Olsen retter mot alkohol. Hun setter et likhetstegn mellom alkohol og fyll. Derfor er det vanskelig å ta henne seriøst i debatten om rusmidler.

Langt om lenge er studentene enige med fagfolkene, som sier at alkohol er farligere enn cannabis. Men politikerne tviholder på at alkohol er det norske rusmiddelet.

—-

Studentene mener nå ganske enkelt at alkohol oftere leder til skader og ulykker enn cannabis. Akkurat som forskerne har sagt i årevis.

—-

Sommeren 2000 spurte jeg en rekke fagfolk om hva som er mest skadelig: Å røyke cannabis en gang i uken, eller å drikke seg full. En fremstående forsker svarte at han ikke turde si sin mening om det offentlig. Resten svarte at fylla er mest skadelig. Jeg spurte også om færre kvinner ville blitt banket opp dersom færre drakk seg full på alkohol i helga, men istedet brukte cannabis.

En halvliter øl på fredagskvelden eller daglig cannabisrøyking. Hva er mest skadelig?

http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/Legaliser-cannabis-7962426.html