OSLO TINGRETT: En profilert tidligere journalist i TV 2 står denne uken tiltalt for voldtekt av en kollega. Torsdag vitnet TV 2-reporter Lars Joakim Skarvøy om et «grenseløst» miljø i nyhetsredaksjonen, preget av hard festing og et temmelig liberalt forhold til sex.

Saken gir ikke mye gjenklang i pressen, som til gjengjeld er godt representert på tilhørerbenkene i sal 818 i Oslo tingrett. Rettssaken dekkes kun av fagbladet Journalisten. Torsdag var også Document til stede.

Straffesaken mot den mannlige journalisten som er tiltalt for å ha voldtatt en kvinnelig kollega, startet tirsdag.

TV 2-ledelsen innkalte journalist til «samtaler» før han skulle vitne i retten: – Upassende

Tiltalte erkjenner ikke straffskyld. Han «står fjellstøtt i at jeg ikke har gjort noe straffbart», sa han tirsdag i sin forklaring, ifølge Journalisten.

Voldtekten skal ha skjedd i Oslo i februar 2021. De to var på det tidspunktet kolleger i TV 2s nyhetsredaksjon. Tiltalte sluttet i jobben i april samme år, uten noen offisiell forklaring.

– Var veldig full

Ifølge fornærmede skjedde voldtekten hjemme hos henne etter en fest med noen kolleger.

Torsdag forklarte flere kvinnelige TV 2-ansatte seg om uønsket seksuell kontakt med tiltalte. To av dem varslet arbeidsgiver om hendelsene.

En av kvinnene forklarte seg om to hendelser i tiltaltes leilighet i 2020, etter byturer der TV 2-kolleger var ute sammen. Kvinnen beskrev at hun var veldig full ved begge hendelsene.

Under et nachspiel spurte hun på et tidspunkt tiltalte om han hadde kondom, forklarte hun.

– Jeg kan godt forstå at det kan tolkes som at man har lyst til å ha sex, svarte kvinnen på spørsmål fra mannens forsvarer.

– Kan han ha oppfattet situasjonen annerledes enn deg? spurte forsvarer Larsen.

– Poenget her er at jeg var tydelig og hadde gjort det klart at jeg ikke ville ligge med ham, svarte kvinnen.

– Overrasket over drikkekulturen

I retten torsdag var tiltaltes forsvarer Mette Yvonne Larsen opptatt av et visst miljø i TV 2, et miljø både tiltalte og fornærmede tilhørte i februar 2021, under sin eksaminasjon av vitnet Lars Joakim Skarvøy.

Skarvøy var den ledende journalisten bak VGs skandaløse dansevideo-sak i 2019. Han sa senere opp stillingen i VG.

– Hva slags kultur var det i denne gjengen?

– Jeg begynte i TV 2 i oktober 2020, etter å ha jobbet i VG i ni år. Jeg ble overrasket over den drikkekulturen som var i nyhetsavdelingen i Oslo. Den var veldig annerledes enn det jeg var vant med fra VG, sa TV 2-reporteren.

Han la til at «i journalistmiljøet i Oslo er inntak av alkohol veldig vanlig», og at det er «mange sosiale arenaer som er knyttet til alkohol».

– Det var ikke uvanlig at det endte i hjemmefester og nachspiel som kunne vare til langt utpå dagen, midt i arbeidsuka, også når man kanskje skulle på jobb tidlig dagen etterpå. Det syntes jeg var litt sånn … ja, det var i hvert fall fremmed for meg.

Larsen lurte på hvilken holdning arbeidsgiver hadde til alkohol. Journalisten fortalte at i VG ble de ansatte jevnlig formanet om alkohol og særlig alkoholbruk i arbeidstiden, men at det ikke kom noen slike meldinger fra ledere i TV 2.

– Da jeg begynte i TV 2, stod det et tappetårn midt i redaksjonslokalet, det reagerte jeg på. Jeg tror det stod igjen fra en tidligere fest, men jeg mente det gav et veldig uheldig signal å ha det stående der.

Han fortalte at han ved flere anledninger tok dette opp med ledere i TV 2, fordi han var bekymret for unge som kom til redaksjonen som vikarer og praktikanter. Han syntes det var viktig at de ikke følte press for å være med på fester og drikke for å være en del av «gjengen».

Han sa at det tok flere måneder før tappetårnet forsvant fra redaksjonen. Han fortalte også om et møterom hvor det var plassert «en del alkohol». Han varslet om dette, men det tok lang tid før det ble gjort noe med det, sa han.

– Vi har hørt flere kvinner som jobber i TV 2 forklare seg her i retten, som sier sånn: – Jeg ble veldig full, jeg ble veldig full, jeg ble veldig full. Hvilket inntrykk fikk du, drakk man seg full på fest? ville Larsen vite.

– Jeg var veldig lite med på de festene, jeg var med på én, og der opplevde jeg at folk var veldig beruset. De drikker mye, og jeg synes det ble noe grenseløst over det blant enkelte. Blant annet hos [tiltalte], sa Skarvøy.

Han beskriver en fest han var på like etter at han begynte i TV 2, hvor tiltalte og en kvinnelig kollega gikk inn på et bad og hadde sex.

– Da de kom ut igjen … det var helt … i hvert fall veldig fremmed for meg å oppføre seg sånn på jobbfester. Det var upassende når man var på fest med kolleger.

– Var det noe tema med «ligging»? spør Larsen; – Jeg har hørt flere her i retten snakke om ligging, og jeg oppfatter ikke at det betyr å ligge og sove, da …

– Jeg oppfattet at det var mye rykter om det, hvem hadde ligget med hvem. Det var et tema som ikke var fremmed å snakke om. Det er også noe jeg sjelden har opplevd tidligere på andre arbeidsplasser, sa Skarvøy, som presiserte at dette ikke gjaldt hele TV 2, men en avgrenset del.

– Var [fornærmede] en del av den gjengen?

– Ja, svarte vitnet, og ramset opp navn på flere som han sa «var venner og hang mye sammen».

– Veldig beruset, men fortsatte å drikke

Journalisten har tidligere referert fra fornærmedes forklaring om den aktuelle fredagskvelden i februar i fjor.

Etter jobb reiste fornærmede hjem for å forberede en middag hun hadde planlagt med tre kolleger. Senere på kvelden, etter middagen og flere glass, inviterer de ytterligere to kolleger hjem til fornærmede, hvor en av dem var den tiltalte.

– Tiltalte og jeg har alltid vært gode kollegaer. Han var dyktig, flink, og vi er omtrent like gamle. Vi var veldig gode kolleger, men jeg har aldri vært med tiltalte på fritiden eller hatt interesse av å være det, sa kvinnen i retten.

Kvelden begynte å nærme seg slutten da tiltalte og en annen kollega ankom kvinnens hjem, og fornærmede beskriver seg selv som veldig beruset på dette tidspunktet, men de fortsatte å drikke.

Hun følte at det var trygt, fordi hun var hjemme hos seg selv og var med folk hun stolte på: «Jeg tenkte at det ikke gjorde noe at jeg var full.»

Blant det siste fornærmede husker fra denne kvelden, er at hun ble kvalm og gikk på toalettet for å kaste opp. Hun forklarer at tiltalte kom inn og ga henne et glass vann. Akkurat denne seansen er uklar for kvinnen, forklarte hun, men hun tror tiltalte forsøkte å kysse henne.

– Jeg har et minne av at jeg har lagt meg i sengen og at jeg vil spy en gang til, så jeg går på badet og gjør det. Etter det er alt svart for meg.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen fulgte opp med spørsmål om festkulturen i TV 2, men det ville vært en overdrivelse å si at hun fikk noe utfyllende svar fra fornærmede:

– Mediehuset er en arbeidsplass med både unge og eldre ansatte. Når du spør om kulturen, vil jeg si at det er veldig godt miljø. Folk støtter hverandre og er gode kolleger og venner, svarte kvinnen.

– Fuktige fester

Tiltalte var mer snakkesalig om festkulturen i TV 2 under sin forklaring.

– Jeg reagerte litt på kulturen. Jeg hørte historier hvor jeg tenkte «oi», men først i ettertid har jeg sett hva jeg har vært en del av. Jeg tenkte da at det var morsomme historier, men i dag ser jeg hvor dum jeg har vært og hvor dumt miljøet har vært.

Videre forklarte tiltalte seg om mye alkohol og det han beskriver som «fuktige fester» i mediehuset. Ifølge tiltalte var tafsing og sjekking langt fra uvanlig på disse festene, hverken fra ham selv eller andre kolleger.

– Jeg vet at jeg har vært en del av den upassende kulturen. Jeg er flau og føler skam. Det kan jeg ikke gjemme meg unna. Jeg må ta ansvar for det og endre meg. Jeg forstår at jeg har blitt opplevd som ubehagelig, men det var aldri ment å bli opplevd sånn.

Videre forklarte tiltalte at han erkjenner å ha oppført seg dårlig i enkelte situasjoner.

– Men jeg står fjellstøtt i at jeg ikke har gjort noe straffbart. Det er stor forskjell på upassende og pinlig oppførsel på fuktige fester, og det å voldta noen som sover. Det har jeg stått trygt i fra dag én, og jeg har fortalt den samme historien hele veien.

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.