OSLO TINGRETT: TV 2-ledelsen forsøkte flere ganger å innkalle politisk reporter Lars Joakim Skarvøy til «samtaler» før han skulle vitne i voldtektssaken mot en tidligere kollega.

En av lederne som ville snakke med ham, var nyhetsredaktør Karianne Solbrække. Skarvøy aksepterte å snakke med henne, men når det senere kom ytterligere to henvendelser, avslo han. I retten torsdag sa han at han fant henvendelsene merkelige og upassende.

TV 2-journalist tiltalt for voldtekt: Kollega beskrev «grenseløst» miljø med hard festing

Tiltaltes forsvarer, Mette Yvonne Larsen, påpekte under sin eksaminasjon av Skarvøy at han hadde vært på hennes vitneliste siden i sommer, en vitneliste «med ganske nøye redegjørelse for hva du skulle si noe om, hvilke temaer», presiserte hun.

– Har du fått noen henvende fra ledelsen i TV 2 i forhold til at du skulle vitne her?

– Ja, jeg har fått totalt tre henvendelser.

– Tre henvendelser om det? Og hva har de gått ut på?

Kontaktet av Solbrække

Skarvøy sa at han først ble kontaktet av Solbrække, som hadde sagt at hun tok en prat med alle som skulle ha en rolle i rettssaken. Han sa at han syntes det var «litt merkelig».

– Men jeg har en god relasjon til henne, så jeg sa at det kan jeg gjerne gjøre. Det var en fin samtale, hvor hun spurte om det var noe jeg trengte, om det var noe hun kunne hjelpe meg med. Hun var omsorgsfull i kontakten sin. Jeg sa at det eneste jeg trenger, er en forsikring om at jeg står fritt til å forklare meg i retten, og at TV 2 ønsker at jeg skal avgi forklaring, og det forsikret hun.

Invitert til samtale med TV 2s arbeidsrettsadvokat 

Så, to uker før rettssaken skulle starte, fikk Skarvøy en e-post fra sin leder. Han presiserte ikke hvilken leder det var snakk om. Han ble «invitert til en samtale med TV 2s arbeidsrettsadvokat Randi Gustad», med tilbud om at han kunne få «vitnestøtte».

– Det syntes jeg var merkelig, jeg hadde aldri bedt om å få noen vitnestøtte, sa Skarvøy.

– Vitnestøtte er noe Oslo tingrett tilbyr, skjøt Larsen inn.

– Ja, jeg skulle til å si det: Dét har jo domstolen, så jeg skjønte ikke helt hva dette skulle være. Jeg syntes også det var veldig merkelig med hennes rolle. Hun hadde jo vært motpart mot [tiltalte] i hele håndteringen av den arbeidsrettslige siden av saken, som jeg også hadde vært delaktig i, så jeg syntes det var veldig merkelig at jeg skulle ha henne som støtte i denne saken, som jeg hadde hatt henne som motpart i for halvannet år siden. Så jeg sa nei til det.

(Skarvøy refererer til at han bistod sin nå tiltalte kollega i en tidlig fase, red.anm.)

TV 2s arbeidsrettsadvokat Randi Gustad, her på jobb som TV 2s håndballekspert i 2017. Foto: Vidar Ruud / NTB

HR-leder ønsket samtale

Men det stoppet ikke med dét. Sist helg, få dager før rettssaken skulle starte, ble Skarvøy igjen forsøkt innkalt til samtale. Denne gang av Sjur Paulsen, samme leder i HR-avdelingen med ansvar for nyhetsavdelingen som var med på møtet i februar 2021 hvor det ble informert om varselet mot tiltalte.

– Han ville veldig gjerne ha en prat med meg før dette vitnemålet. Jeg avviste ham, sa Skarvøy.

– Hvordan oppfattet du dette? Det kom tre henvendelser? spør Larsen.

– Det er vanskelig å vite hvordan jeg skal oppfatte det, jeg syntes det var … jeg hadde ikke gruet meg til dette vitnemålet, og etter samtalen med Karianne følte jeg meg trygg, og så synes jeg de to henvendelsene var veldig upassende, og det sa jeg også til min leder, Anne Weider Aasen (leder av TV 2s politiske avdeling, red.anm.).

– Upassende at Randi Gustad skal være til stede i retten

– Jeg har også blitt oppmerksom på at Randi Gustad skal være til stede her i retten og notere og få med seg alt som blir sagt. Det synes jeg heller ikke er noe passende, hvis hun skal være støtte og ha omsorg for meg. Så jeg ba om at Weider Aasen, som min leder, kunne følge meg og være til stede for meg i retten, istedenfor hun som er arbeidsrettsadvokaten i denne saken, men det etterkom de ikke.

– Men det kom altså to nye henvendelser etter at du hadde takket nei, hvordan forklarer du det? Hva er det de ønsker? Vil de vite hva det er du skal si? Hva er det de vil, siden de er på deg? spurte forsvarer Mette Yvonne Larsen.

– Det vet jeg ikke. Det jeg sier her, er jo ting jeg har forsøkt å formidle tidligere til mine ledere. Olav Sandnes (sjefredaktør i TV 2, red.anm.) tok også kontakt i august i fjor og sa at han veldig gjerne ville snakke med meg om det som hadde skjedd og hvordan TV 2 kunne dra lærdom av håndteringen av saken, men det ble aldri fulgt opp.

– Så jeg vet ikke hvorfor de gjorde det. Jeg har forsøkt å si at jeg tror det er lurt av TV 2 å ikke engasjere seg så mye i denne saken, dette er en straffesak mellom påtalemyndigheten og [tiltalte], understrekte Skarvøy.

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.