tranströmer.

 

En av de største poeter i vår del av verden, Thomas Tranströmer, er død. Med stor menes at han kunne få et språk med referanser til en virkelighet alle kjenner, til å stige til værs, vibrere og skape den spesielle løftede følelse som bare dikt kan. Tranströmer var litt som Bob Dylan i Visions of Johanna-perioden.

 

Med åren har Tomas Tranströmer blivit den poet som i vardagen följer mig mest. Rader ur hans böcker glider förbi i minnet flera gånger i månaden.

Det har att göra med att hans poesi är så inflätad just i vardagen. Han kan skriva om bilturer genom svenska städer, om resor genom årstiderna, färder med tunnelbanan under Stockholm. Han hämtar bilder från arbetsplatser, mataffärer och glesbygdshotell. Han beskriver promenader genom skogar och skärgårdslandskap.

Tranströmers dikt lyckas på ett mjukt och vackert sätt beskriva en mycket modern livskänsla. Det är som en mycket gammal själ som rör sig genom det moderna Sverige. Alltid seende, alltid kännande, alltid reflekterande. På det sättet är han en sorts mentalitetsdiktare som varsamt fångar Sveriges utveckling under de sista decennierna på 1900-talet.

 

http://www.dn.se/kultur-noje/asa-beckman-tomas-transtromer-var-en-sjal-som-rorde-sig-genom-sverige/