Sergels torg, sentrum av Stockholm som er et sant arkitektonisk kaos. Foto: Document

Det foregår ting i Sverige som bare kan betegnes som barbari. Paulina Neuding skriver i GøteborgPosten om ransligaene som herjer og bevisst velger seg ut forsvarsløse ofre. De lokaliserer gamle og utgir seg for helsepersonell for å slippe inn. Andre oppsøker bombeofre og utgir seg for å være ryddemannskaper.

När inbrottsligor systematiskt letar upp adresser till åldringar och lurar dem att öppna dörren – inte sällan genom att utge sig för att vara sjukvårdspersonal eller poliser – förutsätter det en exceptionell råhet och avhumanisering av offren. Vi ser samma typ av råhet när bedragare utger sig för att vara städare och länsar tomma hem som just har utsatts för ett bombattentat, och i de utstuderade rån där barn förnedras och misshandlas innan gärningsmännen anser att övergreppet är fullbordat.

En 92 år gammel kvinne som blir offer for disse ransmennene, er vrak etterpå.

Nu hör sådana rubriker till vardagen och bakom dem döljer sig tragedier. ”Det var min 92-åriga mamma som blev rånad och misshandlad före nyår», skrev en förtvivlad dotter i Sydsvenska Dagbladet i mitten av januari och berättade att hennes mamma drabbades av en hjärnblödning och frakturer efter ett rån i hemmet. Hon förlorade minnet och hörseln i attacken.

”Hennes liv är i praktiken slut. Hennes kropp är full med smärtstillande och ångestdämpande tabletter. Hon vågar inte flytta tillbaka till sitt hem och klamrar sig förtvivlad fast vid mig varje gång jag måste gå”, skriver hon.

Här finns, i botten, ett moraliskt sammanbrott.

Det moralske sammenbruddet er som å stirre ned i et dypt mørke.

Under normala omständigheter fungerar grundläggande moraliska normer om att skydda gamla, barn och utsatta. Däremot bryter sådana normer samman vid konflikter och social nedgång. Och det finns skäl att vara mycket vaksam på tecken på sådana sammanbrott och vad som driver dem.

Men i Sverige hersker ikke lenger normale omstendigheter. Det er det som er vanskelig å forstå, især for myndighetene som bygger hele sin politikk på at alle vil det samme. Alle er gode på bunnen.

Neuding:

Är främlingsfientlighet gentemot offren en del av förklaringen till det moraliska sammanbrottet?

Det tar på å leve i dagens Sverige. Neuding vakler når hun sier at slik som i Sverige er det heldigvis ikke i nabolandene. Kanskje det ville bli uutholdelig hvis man fikk høre at «jo, det går i samme retning som hos dere».

For det gjør det.

 

 

Forhåndsbestill Peder Jensens bok til spesialpris her!

Paulina Neuding: Moraliskt sammanbrott bakom den nya brottsligheten

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.