Tre snapshot fra igår. Det første er en 15-åring som er sammen med faren sin i bilen. Klokken er 1559, vi er nettopp kommet av toget, og hun vil høre musikk. Pappaen vil sjekke nyhetene. Da rammer nyheten om de to selvmordsbombene i Sanaa oss. Ordet «rammet» er beskrivende, for når man hører at over 100 er drept  forstår man hvordan det har sett ut. Jenta ved siden av meg begynner å gråte. Hun kan bare si: – Det er så forferdelig.

Hun vet at dette er den verden de skal arve, den fremtiden de går i møte. Det blir bare verre og verre. Onsdag Tunis, torsdag Hisingen, fredag Sanaa. Det er en indre sammenheng og folk har fått det med seg nå.

Men ikke journalistene og ikke politikerne.

Wolf Blitzer er en flink fyr. Han hadde trommet sammen fire eksperter, og de skulle forklare for seerne hva som foregår. Men ekspertene tør ikke forstå, og heller ikke Blitzer. -Hvem kan tro at noe slikt øker populariteten? spurte han, med innbitt blikk og vantro i stemmen. Blitz har vært ute en vinterdag. Han vet. Så hvorfor stiller han så dumme spørsmål? Han driver psykoterapi av seg selv foran åpen skjerm. Hvis folk opplever at programlederne og ekspertene forstår mindre enn dem, skrur de av. Tre av ekspertene trodde dette ville slå tilbake på IS. Kun en mente det vil øke rekrutteringen og befeste deres ry.

Fra topp til bunn – fra CNN til NRK er det samme besvergelse.

Stephan Löfven var på besøk i Hisingen igår. Han møtte en meget amper stemning. Det var på nippet til at folk ble fysiske mot ham. En spurte aggressivt: – Kan du navnene på de som ble drept? En annen sa: – Vi tror ikke på din sorg før du gir oss ditt hjerte.

Nu måste det vara slut, var omkvedet. Men Löfven er ikke tryllekunstner, han står midt oppe i noe som er resultat av mange års ført politikk, og hans regjering har økt tempoet. De som var aggressive mot ham er en del av problemet. Den tiden er neppe langt unna da det vil være for farlig for ham å komme på et slikt besøk.

NRKs Roger Severin Bruland var på plass, og han fikk ropt til statsministeren: Hva med fotballklubber, fritidsklubber? – Jo, jovisst, svarte Löfven. NRKs utsendte hadde vært på besøk hos en trener som kunne fortelle at en av de drepte hadde spilt på hans lag, men laget var blitt nedlagt på grunn av mangel på penger. Det var altså Sveriges skyld.