Hun er en travel dame med mange jern i ilden. Hun er blant annet styreleder for Det mosaiske trossamfunn og daglig leder for Jødisk kulturfestival i Trondheim. Rita Abrahamsen (61) er glad for støtten jødene har fått i det siste, men har likevel noen tanker som sier mye om tiden vi lever i.

-Du blir forbanna?

-Nei, altså forbanna… Hvis vi nå sier at dette er så ille at vi må flytte. Hvor skal vi dra? Jeg har ikke noen annen referanse enn det norske, og det jødiske, selvfølgelig. Israel er til syvende og sist en nødhavn for alle jøder. Blir det for ille, så må man vurdere det da. Men jeg har ikke noe behov for å flykte dit. Det vil i hvert fall være å gi ekstremistene rett. For disse, som har dette tankegodset, er jødisk tilstedeværelse på jorden en krenkelse i seg selv. Og vi kan jo ikke leve med dét?

Hun lar ordene henge i lufta.

Men, sier hun

-Det eneste jeg har tenkt innimellom, er: Står vi og gjør samme feil som i 1940, hvor de ikke så skriften på veggen. Lukker vi det ene øyet nå?

Hun tenker på jødene som ikke kom seg av gårde fra Norge i tide. Den jødiske menigheten i Trondheim ble stiftet i 1905. Halvparten av medlemmene ble drept under andre verdenskrig. Flere av dagens 160 medlemmer er etterkommere av disse. I hennes egen familie unnslapp alle fangenskap, alle bortsett fra én tante i Amsterdam som ble sendt til Theresienstadt konsentrasjonsleir med sin mann og datter. De overlevde.

-Mange ble tatt, sendt til Auschwitz, gasset eller myrdet. Nå er det ikke den type trussel, men jeg tenker: Er situasjonen sånn at man burde reagere?

Den dagen i februar da Abrahamsen kom ut av synagogen og ble møtt av 250 mennesker som ville vise sin støtte til jødene, tenkte hun: Det er håp. Fremtiden er ikke avlyst.

 

«Jødinnen» Ukeadressa, 14.03.2015