Det har stått væpnet politi på vakt utenfor Stortinget en god stund nå. De skal passe på at ikke jihadister angriper Stortinget, for det har de truet med.

Man skulle tro politikerne innenfor ville være takknemlige. Men nei. De blir provosert over at politimennene kommer innenfor for å hente en kaffe eller gå på toalettet.

Representanter for to partier, SV og Høyre, er enige om at de blir provosert av at politiet beveger seg innenfor døren.

I slutten av januar sendte SV-representanten Torgeir Knag Fylkesnes brev til stortingspresident Olemic Thommassen (H) og ba ham gripe inn mot at tjenestemennene kan ta seg fritt inn i stortingsbygningen med våpen.

– Det er en generell irritasjon på Stortinget over at politifolk kommer inn med våpen. Jeg møter dem i køen til kaffemaskinen innenfor lobbyen. Nå er vi inne i den fjerde måneden med midlertidig bevæpning av politiet, og det er høyst uklart hvor lenge dette vil vare. Dette krenker parlamentets integritet. Personlig synes jeg situasjonen er komisk på en litt ekkel måte, uttalte SV-representanten til VG.

Krenker det Stortinget at politiet vokter? Er det virkelig bare tre år siden 22/7? Har SV glemt alt allerede?

At en erfaren representant som Michael Tetzschner kaster seg på, er uforståelig.

– Hittil har vi akseptert at politiet har etablert væpnet vakthold på utsiden av Stortinget. For meg går det en prinsipiell grense ved Stortingets inngang, og den bør ikke overtreders uten at Stortinget har samtykket i væpnet politi inne i bygningen, sa Michael Tetzschner til VG.

Den reservasjon Tetzschner uttrykker er en fornærmelse mot politifolkene. Tetzschner vil kanskje ikke ha noe vakthold overhodet?

Går det an å behandle politiet så nedlatende? Er representantene redd politiet? Eller er det det å bli påminnet hvor brutal virkeligheten utenfor er som opprører dem?

Fungerende leder i Oslo politiforening, Eirik B. Wilmann, var ikke stort bedre under årsmøtet i Oslo Politiforening, men fra motsatt side: Han mente politifolkene ikke skulle stå på utsiden, hvor de var utsatte mål, men på innsiden!

Det er utrolig å høre noe så dumt fra en fagforeningsleder. Politiet skal være synlig for å virke avskrekkende. Det er en gang slik at det er risikabelt å være politi. It goes with the job. Det er tjenestemennene klar over. Å gå innendørs er det samme som å ta av seg uniformen.

 

http://www.nrk.no/norge/politiet_-_-vi-er-levende-skyteskiver-utenfor-stortinget-1.12240677