Gjesteskribent

I dag viser hele spekteret av norske medier solidaritet med de drepte karikatur-tegnerne i Paris. Det sluttes nesten unisont opp om retten til å provosere gjennom vitsetegninger:  Ytringsfriheten må ikke knebles.

Det er bra. Men det er bare litt over et halvt år siden Dagbladet med stor selvfølgelighet publiserte dette groteske angrepet på Rustad på grunn av karikaturtegningen på omslaget av Document’s tidsskrift – les hele artikkelen, og jeg lover at du blir sjokkert på ny!

Tidsskrift2_Forside

Tor Bach i Vepsen sammenlikner her Document-karikaturen med nazist-blekka Der Stürmer, og minner oss behendig om at «bladets redaktør ble etter krigen dømt til døden for sin rolle som pådriver i jødeutryddelsene». Bach fortsetter så å trekke sammenlikningene mot Rustad: «Hans Rustad  i Document spiller på de samme stereotypiene og bruker det samme billedspråket», og han «gjemmer seg feigt bak at det er satire, og later som om han dermed intet ansvar har for hva han faktisk sprer og hvilken tradisjon han skriver seg inn i.»

Se det, det tyngende «ansvaret». Det skal neimen ikke være enkelt å publisere karikaturtegninger. Særlig ikke om de sier noe treffende om samfunnet i dag, og problematiserer den grenseløse asylinnvandringen (eller Ola Nordmanns naivitet i møte med verdens skarer).

Bachs meningsinnlegg er et svar på Rustads glimrende kommentar «Satire skal svi«. Men når Rustad advarer mot at en meningselite som terroriserer andre til å holde munn ved hjelp av nazi- og rasisme-kortet, fordi folks motreaksjon blir «slem» og den offentlige debatten forsures  (Ordrett sitat: «Da vil den skamløse brennmerkingen bidra til at folk blir harde og uforsonlige. Det holder på å ødelegge en sunn offentlighet. Eder og galle sprer seg.») – da vrir Bach dette til å være en slags «trussel» fra redaktøren mot dem som våger å kritisere ham selv.

Det verste er egentlig slutten: «Barnemorderen fra Utøya ønsket seg en papirutgave av Document. Hans Rustad synes villig til å gi ham det bladet han ønsket seg. Så får vi bare håpe at ikke en annen av Rustads lesere tar tolkningen av de varslede slemme reaksjoner i egne hender.»

Kort sagt: Han sløyer Documents tidsskrift, klistrer barnemorderen ABB på utgivelsen og kommer med en dårlig skjult stempling av Documents lesere, altså meg og deg. Alt bare på grunn av en karikatur på forsiden. Det er en skam at Dagbladet tillot dette oppgulpet av et personangrep på trykk,  det burde de holdt seg for gode til. Karikaturen er god den, og kvalifiserer på ingen måte til frådende fordømmelse.

Ikke turde de å trykke hele karikaturtegningen heller. Den nederste delen mangler, der hvor Ola Nordmann ligger flatklemt under døra med en rød velkomst-rose i hånda – Det ble nok for sterkt for Dagbladet.

http://www.dagbladet.no/2014/06/02/kultur/debatt/debattinnlegg/kronikk/meninger/33619006/